Fotó: képernyőkép, Facebook
Hirdetés

Egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül, külföldről érkezett az a tekintélyes összeg, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát finanszírozták 2019-ben. Erről számolt be a Magyar Nemzet május elején, a Mediaworks szerkesztőségéhez feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott dokumentumok – többek között belső levelezések és bankszámlakivonatok – alapján.

Az akkori kampányt a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) bonyolította, kísértetiesen hasonló módszerrel, mint ahogy a 99 Mozgalom támogatta a baloldali miniszterelnök-jelöltségért ringbe szálló Karácsony Gergelyt 2021-ben.

A pénz forrása

Elsőként idézzük fel, honnan és milyen címen érkezett az az összeg, amelyből a Mibu megszervezte a főpolgármesteri kampányt! – írja a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely régi bizalmi embere – már a zugló polgármesteri időszakában, 2014 és 2019 között fontos pozíciókat töltött be a kerületi önkormányzatnál, jelenleg pedig a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője – az a Mravik Zsolt, akinek a tulajdonában álló Bakony Rental Kft. 2019-ben az azt megelőző évhez képest kiugró árbevételt produkált.

Az ötszázezer forintról hirtelen 119,2 millió forintra duzzadt árbevétel egy egyszeri, 112,5 millió forintos tanácsadói szerződésnek köszönhető, amelyet Mravik cége a 2019-es pénzügyi beszámolója szerint egy EU-tagállami vevő részére nyújtott.

Korábban írtuk

Később Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője hozta nyilvánosságra a cég nevét és hátterét. Ez pedig nem más, mint a Seven Chieftains and Partners OÜ, amelynek vezető tisztségviselői a két egykori baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc emberei: Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor. Budai Gyula hangsúlyozta, hogy ugyanez a személyi kör irányítja a baloldal 2022-es külföldi kampányfinanszírozási botrányában főszerepet vállalt, DatAdat nevű cégcsoportot is.

Tordai Csaba, az egyik kulcsember

Fontos megjegyezni, hogy a Bakony Rental Kft. jogi képviselője egy szintén régi „ismerős”, Tordai Csaba, aki Karácsony Gergely jogi főtanácsadója a Városházán, már a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején államtitkári pozíciót töltött be az akkori Miniszterelnöki Hivatalban, és nem mellékesen Mravik Zsolt élettársa. Ennek fényében nem meglepő, hogy a cégbírósági adatok szerint a Bakony Rental Kft. székhelye az a budapesti, Váci út 34. szám alatt található ingatlan, amelynek a földhivatali nyilvántartás alapján ötven-ötven százalékos tulajdonosa Mravik Zsolt, illetve Tordai Csaba.

Így folyt tovább a pénz Karácsony kampányába

A Bakony Rental kft. pénzügyi beszámolójából az is kiderült, hogy Mravik még a 2019. októberi önkormányzati választások előtt osztalékelőleg címén kivett a cégből 89,4 millió forintot, amiből – információnk szerint – 75 milliót készpénzben átadott egy tanácsadóként jelenleg is a Városházán dolgozó munkatárs közreműködésével Perjés Gábornak. Perjés volt a Karácsony Gergely kampányát bonyolító Mibu egyesület vezetője.

A már hivatkozott korábbi cikkünkben bankszámla-kivonatok bemutatásával feltártuk a Bakony Rental Kft.-ből kivett pénz további útját.

Perjés a Mraviktól közvetítőn keresztül kapott 75 millió forintból több részletben, alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket befizetett a Mibu egyesület bankszámlájára.

Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, mert a pénzmosás elleni törvény értelmében tízmillió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Ismert kampányfinanszírozási technika

Lényegében ugyanazt a technikát alkalmazták Karácsonyék 2019-ben, amit a 2021-es előválasztási kampány utólagos vizsgálata során már megismerhetett a közvélemény.

Emlékezetes: a Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom ügye abban a nemzetbiztonsági jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt.

A 99 Mozgalom pénzügyeit szintén Perjés Gábor intézte, aki 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

A papírozás

A két kampány finanszírozásának módja abban is hasonlít, hogy a vélhetően mindkét esetben jórészt külföldről érkezett pénzeket úgynevezett adománygyűjtő dobozokkal vagy ládákkal igyekeztek tisztára mosni. A Mibu bankszámlájára befizetett összegek „lepapírozását” szolgálhatták azok a – korábbi cikkünkben szintén bemutatott – jegyzőkönyvek, amelyek az egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyzőkönyvek adattartalma hiányos, hiszen az adomány címleteit, illetve a darabszámokat nem tüntették fel, holott ezek kötelező elemei az ilyen dokumentumoknak.

A nyomozás

A Magyar Nemzet tényfeltáró cikke nyomán Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője költségvetési csalás, pénzmosás, hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Néhány nap múlva lépett a NAV, és megkezdte a nyomozást. Több helyen házkutatást tartottak, információnk szerint a nyomozók többek között megjelentek a Karácsony 2019-es kampányát levezénylő Mibu székhelyén, amely az egyesület elnöke, Perjés Gábor bejelentett tartózkodási helye is egyben. Szintén volt házkutatás a külföldi pénzmozgásban érintett Bakony Rental Kft.-nél, amely cím a cég ügyvezetőjének, Karácsony régi bizalmasának, Mravik Zsoltnak és élettársának, Tordai Csabának a bejelentett lakóhelye is. Úgy tudjuk, a nyomozók jártak utóbbi cég könyvelőjénél, illetve a datadatos Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám lakásánál is. A nyomozók nemrégiben a Mediaworks szerkesztőségében nagy mennyiségű iratot foglaltak le.

Hivatali jelentés a DatAdat felelősségéről

A közelmúltban a Szuverenitásvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozta a jelentését a baloldal külföldi finanszírozási botrányáról. A vizsgálat része volt Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampánya is, amellyel kapcsolatban súlyos megállapításokat tettek. Többek között azt írták, hogy a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat már a 2019-es főpolgármester-jelölti kampány során több mint hatmillió ember adatait kínálta fel Karácsonyéknak.

– A felajánlott szolgáltatások kiterjedhettek közösségimédia-felületek, tízezer botfeliratkozó, valamint tömeges e-mail-küldő és online petíciós rendszer üzemeltetésére. Mindez pedig lehetőséget teremtett dezinformációs kampányok lefolytatására – állapította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A hivatal birtokába került információk alapján azt is ismertették, hogy a DatAdat által a Karácsony-kampány számára felkínált szolgáltatás az emberi méltóságot sértő, előítéletes kategorizálást alkalmazott a választók csoportosítása során, és a számukra eljuttatandó üzenetek meghatározásánál.

Hozzáfűzték, hogy mindezen új információk a tiltott külföldi kampányfinanszírozás, illetve a pénzmosás gyanúján felül a választók személyes adataival való visszaélés, valamint a tisztességes választásokhoz fűződő alkotmányos alapjogok sérelmét is felvetik, és további vizsgálatok elvégzését indokolják.

Profilozták a választókat

A nyilvánosságra került két dokumentum szerint a DatAdat az öt évvel ezelőtt Karácsonyéknak adott ajánlatában online petíciós rendszer üzemeltetése, ötvenezer, az adatbázisban szereplő személy kezelése, tömeges sms-küldési lehetőség, illetve állandó tanácsadó szolgáltatás is szerepelt. Árakat is tartalmazott az ajánlat, a legnagyobb tétel, az informatikai és ügyfélkezelés, tanácsadás havonta 5600 euróba kerülhetett Karácsonyéknak.

A másik dokumentum egy elemzés, amely a nem aktivizálódott potenciális Karácsony Gergely-támogatókat veszi sorra különböző kategóriák alapján. A feltételezett politikai és világnézeti irányultságok alapján olyan kategóriákat állítottak fel Bajnaiék, mint a „szociális nacionalista” vagy a „baloldali kozmopolita”.

Az ajánlatból az is kiderül, hogy a szerződést a DatAdat OÜ, vagyis az észtországi cég jegyzi. Tehát a Bakony Rental Kft.-hez a Bajnai-körhöz kapcsolható külföldi cégétől érkezett a pénz, és a Karácsonyék rendelkezésére bocsátott választói adatokat is egy észtországi vállalat kezelte.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.