A legfőbb ügyész pénteken indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a legfőbb Ügyészség az MTI-vel. Az indítványról a Nemzeti Választási Bizottság határoz.
 

Fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely


Fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség felügyel. A nyomozásban Czeglédy Csabát több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. 
    
Hozzátették: az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba 2017. június 15-től előzetes letartóztatásban volt, amelynek határidejét a bíróság legutóbb 2018. március 15-éig hosszabbította meg.
    
Emlékeztettek arra is, hogy Czeglédy Csabát csütörtökön országgyűlési képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették. A képviselőjelöltet az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg mentelmi joga fennáll. 
    
Ezért a Csongrád Megyei Főügyészség csütörtökön – Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően – jogszabályi kötelezettségének eleget téve a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette – írták. Hozzátették: az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.
    
A legfőbb ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványt tett az NVB elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére. Az indítványról az NVB határoz.

(MTI)