Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. május 6.)

Gepostet von Magyarország Kormánya am Mittwoch, 6. Mai 2020
Hirdetés

Kiss Róbert alezredes elmondta: kedden 46-tal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ebből 33-an budapestiek, illetve Pest megyeiek voltak, a tíz elhunytból pedig kilenc volt budapesti, illetve Pest megyei, ezért továbbra is indokolt a külön szabályok fenntartása.

Jelezte: tart a kormány ülése, amelyen foglalkoznak a járványügyi helyzettel. A további lehetséges intézkedésekről a csütörtöki Kormányinfón ismertetik a döntéseket.

Szólt arról is, hogy szerdán egy újabb teherszállító gép hozott Pekingből 17 574 kilogramm védőkesztyűt.

Korábban írtuk

Tájékoztatása szerint kedden 698 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 628 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Kedden 25 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a korlátozó intézkedés alatt állókat, azóta 1522 szabályszegővel szemben léptek fel.

A kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben kedden 460 esetben intézkedtek, ebből 267-en figyelmeztetést, 86-an helyszíni bírságot kaptak, 107 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 46 230 intézkedésre volt szükség.

Vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség, 49 szabályszegést tapasztaltak, ebből 32 figyelmeztetéssel, 6 helyszíni bírsággal, 11 pedig feljelentéssel zárult. A május 4-étől életbe lépett új szabályok be nem tartóival szemben eddig 81 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. Tapasztalataik szerint a leggyakoribb szabályszegések közé sorolható, hogy az emberek nem használják a védelmi eszközöket, vagyis a maszkot, sálat vagy kendőt, illetve nem tartják be a távolságtartás szabályát. A legtöbb intézkedésre Békés, Somogy és Zala megyében volt szükség. 

Emelkedett a járvánnyal összefüggő bűncselekmények száma: 325 ilyen nyomozás van folyamatban, ebből 83 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 99 csalás, valamint 20 járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 62 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépő oldalon Hegyeshalomnál másfél, Tompánál és Röszkénél 3-3 órás, kilépő oldalon Csanádpalotánál és Ártándnál 1-1 órás várakozásra kell számítani. Személyforgalomban csak Nagylaknál kell várakozni be- és kilépő oldalon egy, illetve két órát.

Azzal kapcsolatban, hogy folyamatosan újraindulnak repülőjáratok más országokba, azt mondta: kilépéskor a hatóság ellenőrzi, hogy a kiutazni szándékozó utas hatósági házi karanténban van-e, és ha igen, megtagadják a kiutazását. Azt javasolta: azok, akik külföldre szeretnének utazni, tájékozódjanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy a fogadó országba milyen feltételek mellett lehet belépni. Hozzátette: a hazaérkezők közül azok kaphatnak mentességet a kötelező hatósági házi karantén alól, akik meggyógyultak a fertőzésből és tünetmentesek, továbbá akik külföldön 14 napos járványügyi megfigyelés alatt álltak és ilyen igazolást fel tudnak mutatni. Mindenki másnak, aki külföldről tér haza, hatósági házi karantént rendelnek el.

Arra a kérdésre, hogyan ellenőrzik, hogy a budapestiek és a Pest megyében élők betartják-e a korlátozó intézkedéseket és nem utaznak el vidékre, azt mondta: a május 4-étől bevezetett új szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, de ebben segítségükre van a honvédség, az egyes rendészeti feladatot ellátók, illetve a közbiztonságért és közlekedésbiztonságért felelős szervezetek és egyesületek. Budapesten és az agglomerációban a kijárási korlátozások betartását a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársai ellenőrzik. Vidéken a védelmi eszközök viselésének, a távolságtartás, valamint a megfelelő idősávban történő bevásárlás szabályainak betartását a megyei rendőr-főkapitányságok ellenőrzik.

A fővárosban kerékpározókkal összefüggésben megjegyezte: a kerékpárral közlekedőkre is vonatkozik, hogy csak alapos indokkal hagyhatják el az otthonukat.