Az első előadás, mely a „Férfi – Nő” címet viseli, hagyománybontó módon kilép a Cantemus kórusaitól többnyire megszokott keretekből és az énekhang mellé hangszereket is felvonultat a programban egy olyan mű megszólaltatása érdekében, mely – a szervezők és az előadók véleménye szerint – az utóbbi évek magyar kortárs művészi muzsikájának egy rendkívül ígéretes alkotása. Gyöngyösi Levente zeneszerző I. szimfóniája, melynek ősbemutatója 2009 novemberében hangzott fel a Művészetek Palotájában, most Nyíregyházán kerül bemutatásra Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pro Musica Leánykar és Cantemus Vegyeskar tolmácsolásában. Mindhárom együttes részese volt a két évvel ezelőtti ősbemutatónak, így joggal remélhetjük, hogy a nyíregyházi előadás belopja magát a hallgatók szívébe. A mezzoszoprán szólót a Magyar Állami Operaház művésze, Kolonits Klára énekli.

Az I. szimfónia – a szerző szavai szerint – egy személyes vonatkozásokban bővelkedő szerelmi történetet dolgoz fel, amelynek íve egy nagy szerelem születésétől, annak elmúlásán át az új szerelem születéséig tart. Az első három tétel előtt mottóként egy vers áll, amely a tétel hangulatát érzékelteti. A IV. tételben megjelenik az énekhang, itt a mezzoszoprán szólista és a kórus meg is szólaltatja a költeményeket. A műben többek között Kosztolányi Dénes, Paul Éluárd, Christian Morgenstern, Dsida Jenő, Pilinszky János, Rainer Maria Rilke és József Attila versei szerepelnek.

A nyíregyházi hallgatóság szeptember 24-én Felix Mendelssohn-Bartholdy Szentivánéji álmából is hallhat még részleteket a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Cantemus kórusainak közös produkciójaként.

Várjuk Önöket a 2011/2012-es bérletsorozatunkon! Bérletek és az egyes előadásokra jegyek kaphatók a Nyíregyházi Cantemus Kórus irodájában. (Nyíregyháza 4400, Vay Ádám krt. 18. Tel.: +36 42 508-708, e-mail: mail@cantemus.hu)

Az egyes előadásokra 1000 Ft-ért kaphatók jegyek!

Bérlet árak:

Normál: 4000 Ft

Diák/Nyugdíjas: 3000 Ft