Hirdetés

Fürjes Balázs emlékeztetett, 2021 októberében írták ki Vitézy Dáviddal és a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ csapatával a Nyugati pályaudvar és környezetének megújításáról szóló kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot.

A következő években egy teljesen új városrész születik: 23,5 hektár, vagyis csaknem két városmajornyi terület szabadul fel, és nyer teljesen új funkciót Budapest szívében. A helyén új közpark, minőségi zöldterületek és középületek jönnek létre. A Nyugati pedig egy modern, 21. századi pályaudvarként újul meg, a föld alatt egy 6 vágányos mélyállomással, amelynek köszönhetően Budapest a korábbinál jóval több vonatot tud majd fogadni. Megújul és bezöldül a Nyugati tér is – írta.

Az államtitkár közölte, a második fordulóba tizenkét olyan építész-mérnök csapat jutott be, amely Európa nagy, történelmi pályaudvarainak megújításában is komoly tapasztalattal rendelkezik. Külön örömnek nevezte, hogy a világ legjobb építészcsapatai öt magyar irodával együttműködésben alkotnak terveket.

„A pályázatok elbírálása természetesen végig anonim módon történik majd, kizárólag az építészeti gondolatokat vizsgáljuk, és csak a rangsorolás után derül majd ki, hogy ki lesz a Nyugati pályaudvart és környékét megújító győztes tervező csapat” – írta Fürjes Balázs, majd közölte: a nyilvános eredményhirdetés március 26. lesz.

Korábban írtuk