A megbeszélések fő témái az áruszállítás környezeti hatásainak csökkentése a vízi közlekedés részarányának növelésével, a kikötőfejlesztések összehangolása, a folyami és rövid távú tengeri hajózást is érintő multimodális megoldások elterjesztése.

A magyar delegáció a tanácsülés hivatalos programján túl kétoldalú találkozókon ismerteti partnereivel a magyar elnökségi program főbb közlekedési célkitűzéseit. Völner Pál tárgyal a belga, cseh, holland, lengyel és szlovák társminisztériumok képviselői mellett Siim Kallas uniós közlekedési biztossal, az Európai Bizottság alelnökével, valamint az EB Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága részéről Matthias Ruete főigazgatóval és helyettesével, Kazatsay Zoltánnal is.

A vízi áruszállítás részarányának növelése egyértelmű közösségi közlekedéspolitikai célkitűzés. A belga és magyar kormányok uniós soros elnökségi időszakuk alatt kiemelt figyelmet fordítanak a gazdasági és környezeti szempontból egyaránt fenntartható belvízi hajózás szerepének erősítésére.