A kormány a fiatalok helyzetének javítását szem előtt tartva 2022 őszén áttekintette a diákhitel rendszerhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy a diákhitellel kapcsolatos terhek a lehető legalacsonyabbak legyenek. A kormány arról döntött, hogy 2023. július 1-től a költségek leszorítása érdekében bevezetésre kerül egy rendkívül kedvezményes és több elemében ingyenes „diákhitel számla”. Az új számlát a nyílt pályázaton kiválasztott pénzügyi szolgáltatók biztosítják, legalább a diákhitel folyósításának időszakában – áll a közleményben.

Hirdetés

A kormány döntésének megfelelően a Diákhitel Központ a pályázatot lefolytatta, annak zárására 2023. május 17-én került sor. Jelentős eredményként értékelhető, hogy a kiírásra hat jelentkezőből – megfelelve a szigorú pályázati szabályzati elvárásoknak – összesen négy kereskedelmi bank nyújtott be sikeres pályázatot: az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank. „A megállapodási dokumentumok a pénzügyi szervezetek felé a mai napon megküldésre kerülnek, azok aláírására 5 munkanap áll rendelkezésre” – írták.

A beérkezett pályázatok alapján megállapítható, hogy minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak diákhitel folyószámlát a fiatalok – áll a közleményben. A diákhitel számlák esetében a pénzügyi szolgáltatóknak ingyenesen biztosítaniuk kell például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is. A bankok a kötelezően nyújtandó ingyenes elemeken túlmutatóan egyenként eltérő tartalmú, de jelentősen kedvezményes szolgáltatásokat fognak nyújtani a diákhitel számlát nyitóknak. Az érintettek kedvezményeket kaphatnak többek közt a lakáshitel felvétel, az értékpapír számla vezetés vagy a biztosításkötés vonatkozásában – tájékoztatott a GFM.

2023. július után az új Diákhitel1 szerződéseket a Diákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott, nyertes pénzintézetnél vezetett kedvezményes diákhitel folyószámlájára utalja. Minden más diákhitellel rendelkező hallgató számára ez egy nagyon kedvező, szabadon választható lehetőség. Jelenleg összességében mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel1, a Diákhitel2 és a Diákhitel Központ által kezelt további termékeket. A diákok kedvezményes számlák közötti választását a Diákhitel Központ internetes felületein, valamint az ügyfélszolgálatán keresztül is segíti – tették hozzá.

A kormány ebben a nehéz, háború és szankciók sújtotta helyzetben is megvédi a fiatalokat, a családokat, a munkahelyeket és a gazdaságot, miközben kivédi a recessziót és letöri az inflációt – hangsúlyozta a minisztérium.

Korábban írtuk