Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Ungár Péter (LMP) arra szólította fel a kormányt, hogy fizessen tisztességes bért a szociális ágazatban dolgozóknak, és az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan számukra is fizesse ki az egyszeri 500 ezer forintos különjuttatást. Úgy vélte: a kormányfő által 2011 óta hangoztatott munkaalapú társadalom szégyene, hogy a szociális ágazatban dolgozók nem tudnak tisztességesen megélni. Mint mondta, egy nyugdíj előtt álló szociális gondozó 168 ezer forintot keres, és 58 ezer forintot kap, aki otthon ápolja idős hozzátartozóját.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára megköszönte a szociális ágazatban dolgozóknak a járvány elleni védekezéshez nyújtott áldozatos munkáját. Jelezte: a kormány idén visszamenőlegesen 14 százalékos béremelést hajt végre az ágazatban, ahol összesen 115 százalékos bérnövekedés volt az elmúlt években. Hozzátette: 10 év alatt 15-ről 55 milliárd forintra emelte a kormány az otthonápolás keretét is.

Emlékeztetett: az előző válság idején az LMP jelenlegi politikai szövetségesei a szociális dolgozóktól egyhavi bért vettek el.

Korábban írtuk

A Pesti úti idősotthonban a járvány ideje alatt tapasztalt problémákra utalva azt ajánlotta Ungár Péternek, hogy inkább Karácsony Gergely főpolgármesternek mondja el, hogyan kellett volna jobban figyelni az idősekre.