A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatja


Rekordszámú, kétszázhúsz pályázó egyikeként jelentkezett a Rollin Technologies csapata az idei MVM EDISON startupversenyre, amelynek célja a jövő ígéretes és egyben piacképes fejlesztéseinek felkutatása. Bejutottak a legjobb nyolc közé, majd a Demo Day elnevezésű, rendhagyó módon online közvetített záróeseményén a szakmai zsűri az ő munkájukat, egy elektromos rollereknek szánt dokkolót találta a legjobbnak. A csapat vezeték nélküli indukciós töltőállomása olcsó, egyszerű és környezetbarát, a felhasználók számára is könnyedén kezelhető. A roller használójának csupán annyit kell tenni, hogy belehelyezi az eszközt a legközelebbi állomásba, és ahogy az érintkezik a dokkolóval, máris megkezdődik a töltés, így a következő felhasználó töltött rollerhez jut majd.

– Mikor megtudtuk, hogy idén is lesz EDISON, már benne voltunk a fejlesztésben, nem kellett mindent a nulláról kezdeni. Szerencsésen bejutottunk a kiválasztott nyolc csapat közé, és az egyetem mellett elkezdtük a közös munkát a szakmai mentorokkal, akiktől – noha a járványhelyzet közbeszólt – az online felkészítéseken is sokat tudtunk tanulni – meséli Déri Huba. A Rollin Technologies társalapítója a Demokratának azt is elárulja, mindenki elfogult kicsit, ha a saját ötletéről van szó. Ők is bíztak benne, hogy az élbolyban fognak végezni, mégis nagyon kellemes meglepetés volt, hogy ők végeztek az első helyen. Hozzáteszi, mivel az MVM EDISON rangos megmérettetés, a szakmai zsűri pedig elismert emberekből áll, ezért nagyon jó visszajelzés nekik, hogy megnyerték a versenyt. 

– Nagyjából egy éve támadt az ötlet, hogy kezdjünk bele egy rollerezéshez kapcsolódó fejlesztésbe. Kezdetben más irányba indultunk el, de hamar rájöttünk, hogy a töltés módszerén kellene javítani. Először konnektoros megoldásban gondolkodtunk, majd jött az indukciós technológia ötlete. Tavaly augusztusban szilárdult meg a dokkoló terve, azóta gőz­erővel folyik a fejlesztés – tudjuk meg Déri Hubától. Két alapító társával, Tar Dáviddal és Dominkó Dániellel kezdtek. Menet közben derült ki, hogy a feladat bonyolultabb, mint hitték, akkor bővült a csapat Somogyi Krisztián villamosmérnökkel.

A szép versenyeredményben az is közrejátszott, hogy az üzleti modellre is volt egy jó ötlete a csapatnak. Magyarországon szeretnének először piacra lépni a dokkolókkal, ez tesztidőszaknak is jó lenne, ezért első körben magyar cégekkel veszik fel a kapcsolatot. De nem eladni, csak bérbe adni akarják fejlesztésüket. Ezzel ugyan lemondanak a kezdeti jelentős haszonról, cserébe lesz egy szerényebb, de stabil, hosszú távú bevételük, és így a technológia is náluk marad. A csapat azt reméli, hogy a rollerkölcsönzők számára is kedvező lesz az ajánlatuk, hiszen nem kell a vásárláskor jelentős költségbe verniük magukat, ráadásul a dokkolójuk kompatibilis lesz a most futó rollerekkel, így az eszközparkot sem kell lecserélni hozzá. Érdekesség, hogy a járványveszély egy újdonság beépítését is inspirálta, ez pedig egy fertőtlenítő rendszer, porlasztók juttatják a rollerre a fertőtlenítő folyadékot, a megrendelő dönthetné el, hogy használat után vagy előtt fertőtlenítse a járműveket.

Megkérdeztük Déri Hubát, hol tartanak most a fejlesztéssel. Elmondta, a verseny lezajlott, de a szakmai mentoráció még tart, és ebben a fázisban a hárommillió forintos fődíjnak is gyorsan meglesz a helye.

– A pandémiás helyzet kicsit lassította a munkát, mivel a beszállítók lassabban mozogtak, de már megjöttek az alkatrészek, egy hónap múlva már kész lehet az első töltőállomás. Mire az inkubációs időszak lejár, addigra ki lehet tenni az első darabot közterületre kipróbálni, és ha minden jól megy, 2021 tavaszára már telepítve lesznek az első kerületekben a töltőállomások – teszi hozzá. 

A Rollin Technologies csapata készül a lisszaboni Web Summit 2020-ra is, amitől azt remélik, kapcsolatokat tudnak építeni olyan cégvezetőkkel, akikkel a jövőben szeretnének együtt dolgozni, és a tervezett direkt marketinghez jó terep lesz. 

Korábban írtuk