Fotó: MTI/Soós Lajos
Az integrációs központ az avatás napján a Katolikus Karitász Országos Központjában, Budapesten 2022. június 8-án

A Katolikus Karitász az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a segélyszervezet a hosszú távú segítségnyújtás érdekében komplex programot működtet, jelenleg 66 családot támogat.

Hirdetés

A közleményben idézték Écsy Gábort, a segélyszervezet országos igazgatóját, aki a központ átadásán elmondta: az igényeket felmérve indult el a program, amelyet a Catholic Releif Service-szel (CRS) közösen valósítanak meg.

A Katolikus Karitász segítséget ad a lakhatáshoz, a munkahelykereséshez, az ügyintézéshez, a gyermekek iskoláztatásához, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek és önálló életet kezdjenek Magyarországon.

Écsy Gábor kitért arra is: a program megvalósítására a közeljövőben országszerte több segítő pontot hoznak létre, ahol a szakemberek a menekültek anyanyelvén tudnak segítséget nyújtani.

Korábban írtuk

Hozzátette: a Katolikus Karitász komoly hangsúlyt fektet a menekültek pszichoszociális segítésére is. Az új központot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke áldotta meg – írták.

A beszámoló szerint Nesha Francic, a programot támogató CRS képviselője elmondta: a szervezet a második világháború óta vállal szerepet a menekültek támogatásában a humanitárius válságok idején és világszerte emberek millióit szolgálja. A CRS és a karitász humanitárius segélyt és menedéket nyújt az embereknek, útmutatást a bonyolult jogi környezetben való eligazodáshoz és segítséget a gyász, a trauma feldolgozásában – olvasható a közleményben.

A Katolikus Karitász zöld számot is létrehozott, az ingyenesen hívható 06 80 630 179 számon ukránul beszélő munkatársak adnak segítséget a menekülteknek.