Fotó: Fortepan
Régi képeslapon a zugligeti Fácán vendéglő
Hirdetés

A Budapest belvárosától néhány kilométerre fekvő dimbes-dombos, erdőkkel borított Zugliget a XIX. században közkedvelt kirándulóhely volt. A vendéglátók kihasználták a vidék vonzerejét, az 1800-as évek közepén sorra nyíltak az éttermek a környéken. A Fácános területén, vagyis a mai Zugligeti út – Béla király út – Csermely út által határolt telken annak egykori tulajdonosa, Riegler Ignác budai szappanfőzőmester építtetett fogadót, aztán az óriási népszerűség miatt nem sokkal később kénytelen volt kibővíteni. A már meglévő majorsági épület mellé egy új vendéglőt és szállodát terveztetett, a feladatra a korszak jeles építészét, a neves városrendezőt, Hild Józsefet kérte fel.

Az új komplexumban 1856-tól harminc szoba és egy remek vendéglő várta a kikapcsolódásra és ínycsiklandó finomságokra vágyókat; a legenda szerint Kossuth Lajos is ide járt ebédelni barátjával, Toldi Ferenccel, akivel rendszerint hagymalevest, rántott csirkét és almás pitét fogyasztottak. A XX. század elejéig a Fácán volt az egyik leghíresebb és leg­előkelőbb nyári szórakozóhely a fővárosban, több irodalmi műben is megemlítik, Jókai Mór Fekete gyémántok című könyvének két szereplője például a ház táncparkettjén vív párviadalt.

Az üdülőtelepet 1914 után szanatóriummá alakították, később pedig a Horthy család pihenőhelyeként szolgált. Fénykora a második világháborúig tartott, a nagy világégést követően először Magyarországra menekült lengyel katonatisztek internálótáboraként működött, majd az 50-es években a kommunista hatalom sajátította ki a földterületet. A rajta lévő impozáns épületegyüttes a belügyminisztérium kiképzőközpontjának főhadiszállása lett, a körbekerített földrészt zárt területnek nyilvánították, évtizedeken keresztül fegyveres őrök vigyáztak rá.

A pártállami diktatúra időszaka mély nyomot hagyott a Fácánoson: a kerthelyiséget elhanyagolták, az épületeket lelakták. A rendszerváltás után elnéptelenedett a környék, az egykori üdülőtelep az enyészeté lett, a 2000-es évekre pedig teljesen le­amortizálódott. A remény, hogy a helyszín egyszer újra régi pompájában tündökölhet, csak 2013-ban csillant föl, amikor az Országgyűlés törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjáról.

A Fácános sorsa hosszú ideig kérdéses volt. Számos befektető érdeklődött a terület iránt, felmerült az is, hogy a helyszínen szálloda vagy lakópark létesül, ezt az ötletet azonban a lakosság tiltakozására elvetették. A kormány végül a helyi önkormányzatra bízta a terület vagyonkezelését, biztosítva a helyreállításhoz szükséges pénzt, a kerület vezetése pedig úgy határozott, az ingatlant a telekkel szemben lévő iskolának ajánlja föl. A döntés nem véletlen, a Zugligeti Általános Iskola – amelynek elődje 1891-ben kezdte meg működését – Bernyák Adrienn igazgató vezetése alatt rendkívül keresett lett: míg 2011-ben csupán százötven gyermek járt az intézménybe, tavaly már háromszázötven kisdiák kezdte meg itt a tanévet. A jelentkezők növekvő száma miatt 2014 óta nemcsak egy, hanem két első osztály indul minden évben, így elengedhetetlenné vált a bővítés.

Fotó: Fortepan
Normafa lejtő, kilátás a Disznófő-forrás környékéről a Fácánosra

A Fácános területén már javában zajlik az egykori vendéglő átalakítása, valamint ahhoz kapcsolódóan egy új szárny megépítése. Az eredeti iskolaépületben az alsó tagozat működik majd, míg az új tömbbe a felsősök költöznek. Itt összesen nyolc osztálytermet, két csoporttermet, két szakelőadót, egy könyvtárszobát, egy 15×30 méteres tornatermet, gyógytornatermet, ebédlőt és melegítőkonyhát alakítanak ki. Az új tömb akadálymentesen is megközelíthető és bejárható lesz, a szinteket a lépcsőkön kívül egy lift fogja összekötni.

Az iskolaigazgató szerint a 128 éves iskola történetében soha nem látott mértékű fejlesztés valósul meg. Külön kiemelte a kísérletezésre kiválóan alkalmas természettudományos előadót, a modern informatikatermet, valamint azt az alkotóműhelyt, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársaival közösen, a tárgyalkotás segítésével teszik kézzelfoghatóvá, könnyen érthetővé a reál és természettudományi tantárgyakhoz kapcsolódó elméleti ismereteket.

Az épület közelében parkolót is kiépítenek, ahol szülők otthagyhatják járművei­ket, amíg bekísérik gyermekeiket az iskolába. Ugyanakkor tömegközlekedéssel is egyszerűbb lesz megközelíteni a helyszínt, a buszozás a 155-ös járat végállomásának átépítésével válhat gördülékenyebbé. Az átalakításokkal a közlekedési csomópontból valódi tér lesz, aminek elnevezéséről szeptemberben szavazást tartottak, a legtöbb voks a Fácános tér névre érkezett, így 2019-től hivatalosan is így hívják a szóban forgó területet.

– Jelenleg a szakipari befejező munkálatok zajlanak: festenek, burkolnak, a gépészeti és elektromos rendszereket építik, illetve a környezetrendezési munkálatok is megkezdődtek. A műszaki átadás-átvétel megkezdésére július közepén kerül sor, a hivatalos avatóünnepség pedig augusztus végén lesz – nyilatkozta lapunknak Vida Balázs projektvezető. Hozzátette, május elején megkezdődött a Fácános egykori fogadóépületének felújítása is, amely teljes egészében Hild József alkotása.

Az épület műemléki helyreállítása várhatóan másfél évig tart majd. Hogy a jövőben milyen funkciót kap az épület, egyelőre nem tisztázott, az önkormányzat kiváló helyszínnek tartja például múzeum vagy állandó gyűjtemény számára. A néhai cselédszállás hasznosításával kapcsolatban nincs még elhatározás, de az biztos, hogy később azt is rendbe hozzák, így a Fácános közel három évtized után ismét méltó lesz régi nagy híréhez.