Ismét a legális bevándorlás bátorítása mellett tett hitet Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa szerdán a brüsszeli Európai Migrációs Fórumon – írja a Magyar Hírlap.

Hirdetés

A svéd politikus a koronavírus-járványra is hivatkozott, amikor a migráció felpörgetése mellett érvelt. Mint mondta, a „helyreállítás csak a migránsok és migránsszervezetek bevonásával valósulhat meg”, a járvánnyal sem sikerült volna megbirkózni nélkülük. „A migránsok nélkülözhetetlenek a gazdaságunk és társadalmunk számára” – hangsúlyozta.

„A migrációt meg kell állítani, a migráció brüsszeli menedzselésének pedig véget kell vetni” – reagált csütörtöki Facebook-bejegyzésében Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Emlékeztetett, október 12-én tizenkét uniós tagállam, köztük a visegrádi négyek belügyminiszterei levélben hívták fel Margarítisz Szkínász európai bizottsági alelnök és Ylva Johansson biztos figyelmét, hogy szerintük a fizikai akadályok (mint például a magyar határkerítés) hatékony eszközei a határvédelemnek, amelyek az egész Európai Unió és nem csak a külső határral rendelkező tagállamok érdekeit szolgálják.

Ebből következően arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy ezt a „legitim intézkedést” az uniós költségvetésből megfelelően finanszírozza. Rámutatott, ehhez képest a svéd biztos ismét a migráció menedzseléséről beszélt, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) is – amelynek a momentumos Donáth Anna tagja, a DK-s Dobrev Klára pedig póttagja – felkérte az Európai Bizottságot, hogy az hozzon létre Európába irányuló legális migrá­ciós útvonalakat.

Johanssonnak a járványkezelésre való hivatkozását egyébként árnyalja a tényleges svédországi tapasztalat. Tavaly év végén a stockholmi kormány beismerte, hogy Svédország kudarcot vallott abban, hogy megvédje az idősotthonok és más gondozóintézetek lakóit a koronavírus-járványban.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Hírlap oldalán, IDE kattintva!

Korábban írtuk