Ismét a pálinkáé lesz a főszerep a Zsindelyes Fesztiválon
A sorrendben ötödik alkalommal megtartott népünnepély – amelyre tavaly mintegy 14 ezren voltak kíváncsiak – három pillérre, a pálinkára, a népi hagyományokra és a gasztronómiára épül – mondta Papp József, a szervező Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. ügyvezető-tulajdonosa kedden a társaság érpataki kóstolóházában megtartott sajtótájékoztatón. A fesztiválon idén is megrendezik a már elmaradhatatlan a főzőversenyt, amelyen harminc csapat méri össze tudományát a tájjellegű ételek készítésében.
Közlése szerint a pálinkából készült ételeket a nagyközönség a helyszínen megkóstolhatja, a cég emellett bemutatja az újfehértói fürtös meggypálinkával készült bonbon-, praliné-, torta-, koktélmeggy-, lekvár-, szörp-, befőtt- és kávékülönlegességeit is. Az ételek között megtalálható lesz a pálinkában áztatott sült kacsamell étcsokoládés meggyraguval, a fokhagymával tűzdelt sült libacomb káposztás batyuval és mézes meggypálinkás gyümölcsökkel. Felvonul a Magyar Pálinka Lovagrend, illetve a Zsindelyes Pálinkafőzde nyílt napot tart, amelyen a fesztivál résztvevői szakképzett főzőmester kíséretében ingyenesen megtekinthetik a pálinkafőzőt és a kóstolóházat.
Szintén az idei rendezvényen debütál a közönség előtt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde közös terméke, az egyedi porcelánba töltött újfehértói ágyas meggypálinka – tette hozzá Papp József. A régi hagyományokat felélesztve a főzde áldást kért a tavalyi termés nedűire: a tizenegy zarándok a máriapócsi kegytemplomhoz gyalog vitte el a termést szimbolizáló, pálinkával feltöltött palackokat. Ezekre szerzetesek vigyáznak 77 napon keresztül, majd az üvegek a fesztivál időpontjában térnek vissza az érpataki főzdébe.
A cég közös természetvédelmi-jótékonysági akciót is indít, amelynek lényege, hogy újrahasznosított alapanyagokból készítenek papírdobozokat és csomagolóeszközöket. „Az eddig használ dobozokra fordítandó pénzt így megtakarítjuk, az összeget pedig Magyar Szeretetszolgálat fogja megkapni” – közölte az ügyvezető a tájékoztatón.
A látogatókat a kulináris élvezetek mellett egész napos, gazdag és változatos szórakoztató programmal is várják a szervezők. Érdekesség, hogy az újfehértói vasútállomás melletti területen az ország egyik legnagyobb képző- és népművészeti vásárát rendezik meg, ahol több mint negyven mesterség mutatkozik be termékeivel. Ennek keretében a gyerekek és a kicsivel nagyobbak elsajátíthatják például a kosárfonás, a kalapvarrás, a mézeskalács-készítés, a gyöngyfűzés, a kenyérsütés és a csipkeverés mesterségét.
(MTI)