A tudományos világrendezvényen több mint száz országból vesznek részt a legkiválóbb kutatók és a legmagasabb rangú döntéshozók, köztük Nobel-díjas tudósok, tudományügyi miniszterek, a tudománydiplomácia vezetői, a világ legnagyobb K+F befektetői, valamint a legnevesebb nemzetközi tudományos folyóiratok képviselői. Az Irányító Testület előkészítésével a résztvevők a fórum zárónyilatkozatában összegzik s így megkerülhetetlenné teszik a WSF 2011 eredményeit.

A WSF történetében idén új korszak veszi kezdetét. A rendezvény globális jellegét hangsúlyozva az Akadémia javaslatára 2011-től kétévente a világ más és más nagyvárosában kerül sor a találkozóra, a visszatérő helyszín négyévente Budapest lesz. A 2013-as tudóstalálkozónak Rio de Janeiro ad majd otthont.

A budapesti világrendezvény idén a „A tudomány változó világtérképe” vezérgondolatát követi. A mindnyájunkat érintő globális kihívásokra – környezetvédelem, fenntarthatóság, betegségek, éhínség – adandó válaszok új irányokat szabnak a kutatásban, ami új tudományágak és tudományos nagyhatalmak létrejöttét vonja maga után. A hagyományos tudományterületek és a jelenlegi központok szerepe átértékelődik. A WSF 2011 ezekről a folyamatokról ad áttekintést, összetett szempontrendszerrel, társadalmi, gazdasági hatásaik bemutatásával. Lehetőséget teremt arra a globális párbeszédre, amelyben megismerhetővé és megoszthatóvá válnak a legújabb kutatások, a legkiválóbb működési modellek és a legjobb gyakorlatok.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mond: Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke; Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke; Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára (videoüzenet); Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója; Yuan Tseh Lee, az ICSU elnöke; Alan I. Leshner, az AAAS vezérigazgatója; Aloizio Mercadante, Brazília tudományügyi minisztere. A fórumot az űrből a Nemzetközi Űrállomás asztronautája köszönti.

A megnyitóval kezdetét veszi a WSF 2011, amely három napon át közel száz előadásban vitatja, elemzi és értékeli a tudomány világunkat formáló hatását.