Péntek késő délelőtt Orbán Viktor a Bódva partján megtekintette az árvízi védekezést. A kormányfő azt mondta: anyagban és pénzben minden, a védekezéshez szükségeset rendelkezésre bocsát a kabinet. Orbán azt is megígérte, hogy az árvíz miatt üresen maradó ingatlanokat éjszakánként fegyveresek fogják őrizni, és akárcsak 2001-ben, most is mindent megtesznek azért, hogy az árvíz levonulása után minél hamarabb megtörténhessen az újjáépítés. A hírek szerint egyébként Szlovákia felől újabb víz érkezik, a Bódván akár még 20 centimétert is emelkedhet a vízszint hétfőig – jelentette a hírTV helyszíni tudósítója.

Árvai Ferenc a helyszínről érkezve elmondta: katasztrófahelyzet alakult ki Edelényben, magasabban áll a víz, mint az elmúlt hetek áradásaikor. A város több részét csak a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai tudják megközelíteni. Éjszaka óta tart a lakosság kitelepítése, sok helyre már csak helikopterrel jutnak el.

A környékről több száz segítő érkezett, önkéntesek, a rendőr szakközépiskola tanulói, a honvédség emberei, akik folyamatosan töltik a homokzsákokat és szállítják helikopterrel a töltéshez.

A karitász segélyszállítmányát helyi római és görög katolikus atyák irányításával az árvízvédelmi raktárban helyezték el, onnan kerül szétosztásra.

A településekre korábban már szállított a szervezet fertőtlenítőszereket, ám a víz ismét elöntötte a már fertőtlenített házakat is. Az áradás a szennyvízcsatornát is több helyen kimosta, így ismét nagy a fertőzés veszélye.

A napokban még további segélyszállítmányokat visz a szervezet Edelénybe, Szendrőre és környékére, összesen mintegy 1 millió forint értékben.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász eddig 9,5 millió forinttal támogatta az észak-magyarországi árvíz sújtotta településeket. Szombathely központjában folyamatosan várják a lakosság adományait, amelyeket a hétvégén szállítanak el a térségbe.

A Karitász továbbra is kéri a magyar lakosságot, hogy nagylelkű adományaikkal támogassák az árvíz sújtotta családokat.

Számlaszám:

12011148-00124534-00800007

Segítsen, hogy segíthessenek!