Napokon belül összegyűlhet a szükséges számú képviselői aláírás ahhoz, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésen foglalkozzon az ápolási díj és a devizahitel-károsultak ügyével – hangzott el Csárdi Antal (LMP) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) keddi közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: MTI/Mónus Márton

Varga-Damm Andrea elmondta: a múlt heti bejelentés óta a két frakció szinte minden tagja aláírta, így már csak 6-7 szignó hiányzik a kezdeményezéshez szükséges negyvenből, hangsúlyozva, nem politikájukat hangolják össze, hanem pártok felett álló, az emberek mindennapjait érintő témákban működnek együtt..

Hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy horvát mintára vegyék le utólag a polgárok válláról az árfolyamkockázatot, addig pedig állítsák le a végrehajtásokat, kilakoltatásokat. Mint mondta, napjainkban nem világos, mennyi jogos a bankok egyes szerződésekkel kapcsolatos követeléseiből.

Csárdi Antal arról beszélt: céljuk, hogy a kiemelt ápolási díj „tisztességes bér” legyen, azt legalább a minimálbér szintjén határozzák meg és tartsák, e feladat ellátása pedig minősüljön munkaviszonynak, így az ápolással eltöltött évek számítsanak bele a nyugdíjba is.

Hangsúlyozta: a családtagjaikat otthon ápolók állami feladatot látnak el ezért viszont méltánytalanul alacsony juttatást kapnak, ezért „otthonápolási szegénységben” élnek közülük sokan.