A meleg párok, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, ezután sem fogadhatják örökbe egymás gyerekét. Ha viszont csak egyszerű élettársak, akkor az új polgári törvénykönyv szerint igen.

„Az élettársi kapcsolat heteroszexuális és homoszexuális párok életébe is beépíthető, épp ezért nincs különbség a házasság és az élettársi kapcsolat között” – mondta Frankné Kovács Szilvia, szocialista képviselő.

Ezzel indokolja a változtatást az MSZP. Az ellenzék nem ért egyet a módosítással.

„Mi nem támogattuk az örökbefogadási szabályok változtatását. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt évtizedekben a szabályok megfelelőek” – mondta Répássy Róbert fideszes képviselő.

A meleg szervezetek szerint félmegoldás született.

„Arra kényszeríti a leszbikus és meleg szülőket, hogy egy kiskaput kihasználva biztosítsák a gyermeküknek azt a stabilitást, amit az állam nem garantálna” – mondta Steiger Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Magyar LMBT tagszervezetének ügyvivője.

Azaz nem léphetnek regisztrált élettársi kapcsolatba, ha örökbe akarnak fogadni. Viszont így ezt leszámítva, kevesebb jog illeti meg őket.

Az új Polgári Törvénykönyv a tervek szerint májusban léphet életbe. A legfelsőbb bíróság elnöke, a legfőbb ügyész és az ügyvédi kamara elnöke is jelezte: ilyen rövid idő alatt nem lehet felkészülni az 1200 jogszabályból álló törvény alkalmazására.

(RTL Hírek)