Fotó: MTI/Mohai Balázs
A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasait köszöntik a marosvásárhelyi vasútállomáson 2018. május 17-én
Hirdetés

A Mátraverebély-Szentkútra induló zarándoklatot a férfiakért ajánlják fel, a május 1-jén induló, Munkás Szent Józsefről nevezett vonat lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes lesz. A Csíksomlyóra induló, június 2-tól 5-ig zakatoló Boldogasszony zarándokvonat és a június 20. és 24. között a lengyel kegyhelyet célzó Fekete Madonna zarándokvonat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a püspök egyben utóbbi zarándoklat lelki vezetője is, míg Csíksomlyó felé Varga Lajos váci segédpüspök gondozza a híveket.

Újdonság, hogy idén még egy vonat indul a pünkösdi búcsúra Misszió Zarándokvponat – Csíksomlyó néven. Ez június 3-án, pénteken délután indul Budapestről, majd a szombati szentmise után este indul vissza a fővárosba, utasai a vonaton töltik a két éjszakát, ezért fekvőhelyes vagonokat is biztosítanak.

Međugorjébe szeptember 12-én indul majd a tervek szerint a hálaadó zarándokvonat, és négy nappal később tér vissza Budapestre.

Korábban írtuk

A zarándokvonatokon a magyar kormány támogatásával, a Rákóczi Szövetség szervezésében több száz fiatal is utazik majd a Kárpát-medencéből.

– Sokaknak az éves lelkigyakorlattal felérő hiterősítő és hitébresztő élmény a zarándoklat – mondta Veres András, a győri egyházmegye püspöke. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szerint örömteli, hogy a járvány előidézte nehéz helyzet ellenére világszerte sokan kelnek zarándokútra, hiszen a mai ideológiai agresszióban nem könnyű kereszténynek, egyáltalán, normálisnak maradni.

– Imádkozzunk ezért! – buzdított Veres püspök.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára több alkalommal maga is részt vett családjával a zarándoklaton. Fülöp Attila szerint ez nem valami muzeális szokás, hanem élő hagyomány, melynek során az emberek megtapasztalják az egymásra utaltság, a valahová tartozás élményét.

– Ezért támogatjuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vehessenek a zarándoklaton gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok – mondta az államtitkár.

Budai László, a zarándokvonatokat szervező Misszió Tours Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy két év kényszerű szünet után nagy a várakozás az idei zarándoklatok iránt, ezt jelzi, hogy a diaszpóra-magyarságból is vannak érdeklődők. Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a zarándokvonatok speciális igényeket is kielégítenek.

Az Országgyűlés elnökének üdvözletét Korbuly Péter rádióbemondó tolmácsolta. Kövér László arról írt, hogy a biológiai és a szellemi valóság tagadásának korában felértékelődik a zarándoklat, és különösen fontos a lelki közelség, a bizonyosság tudata.

A zarándokvonatokról, az utazásokról bővebb információ található a www.missziotours.hu oldalon, illetve a Facebookon: facebook.com/missziotours