Zoltán Ferenc Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy az épületben minden kétséget kizárólag beazonosították a tűzfészket. Ez alapján kijelenthető, hogy a lángok a konyhában csaptak fel, ahol egy elektromos fűtőberendezés is működött. A vizsgálat során a szakemberek semmiféle égést gyorsító anyagot nem találtak. Így nagy biztonsággal kizárható az idegenkezűség lehetősége. A tűz keletkezésének pontos okát jelenleg is vizsgálják – tette hozzá Zoltán Ferenc.

Mindezek alapján cáfolta egy újabb Molotov-koktélos támadás lehetőségét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Papp Péter kijelentette, az eddigi tények ismeretében nem is nyomoznak szándékos gyújtogatók után.

Ettől függetlenül továbbra is megerősített rendőri jelenlétet tartanak fent a településen. Erre a környéken uralkodó közhangulat miatt is érzékelhetően szükség van – fogalmazott az ezredes, aki a roma lakosság aggodalmára utalva beszámolt arról, hogy az éjszaka folyamán a szomszédos települések romatelepein több hasonló tűzesetről érkezett bejelentés is vaklármának bizonyult.

Papp Péter elmondta még, hogy a tatárszentgyörgyi épületben lakó család szintén találkozott a környéken cirkáló rendőrjárőrrel, amikor szombat este néhány perccel 18 óra után Budapestre indultak. A tűz röviddel távozásuk után keletkezett.

A hétfői kettős gyilkosság áldozatainak házánál virrasztók vették észre a tüzet, ők riasztották a tűzoltókat és a rendőrséget. Az ő beszámolóik szerint tompa puffanás hallatszott a tűz előtt, majd két embert láttak menekülni és a már sokszor felbukkanni vélt terepjárót. A rendőrség az egész környéket lezárva hajtóvadászatot tartott a kocsi után. Fel is tartóztattak több terepjárót, egyikben helyi vadászok utaztak, de róluk is kiderült, hogy semmi közök az ügyhöz.

A tatárszentgyörgyi cigánysoron lassanként elcsöndesedett a felzúdulás. A nyomozás miatt lezárt terület környékéről valamivel éjfél után szétszéledt a tömeg. Az ott csoportosuló és az eseményeket izgatottan tárgyaló helybeliek egy része a hétfőre virradóra néhány házzal arrébb virrasztott tovább.

(MR, nol.hu)