Herényi Károly frakcióvezető magának Almássy Kornélnak is apróbb formai hibával indokolta, hogy meg kell ismételni a kizárást. Ezt Almássy Kornél utólag komikusnak nevezte. Úgy tűnik, a mai kizárás egyébként jogszerűen történt. Az előzőre ugyanis nem hívták meg, ezt kifogásolta, ezért tartotta jogszerűtlennek, emiatt egyébként jogi lépéseket is tesz. A helyzet kísértetiesen hasonlít Lezsák Sándorék 2004-es kizárására, ami hasonló körülmények között történt és utóbbi miatt pert is nyertek Herényi Károly, illetve az MDF ellen a képviselők. Most az ülés után Herényi Károly maga is elismerte, hogy nem volt teljesen szabályszerű a kizárás, de most ez megtörtént.

Almássy Kornél egyébként nem csak a pénteki kizárás, hanem a hétvégi tisztújítás esetében is jogi lépéseket fontolgat. Megvizsgáltatja szakértőkkel, hogy történhetett, hogy 7 küldött, aki őt támogatta, nem adhatta le szavazatát ezen az országos gyűlésen.

A kizárásával kapcsolatban kulcskérdés, hogy visz-e valakit magával Almássy Kornél, ugyanis a kilépésével 10 főssé vált az MDF frakció, ami a házszabály szerint a frakciók működőképességének a határa. Ha további egy MDF-es is vele tart, akkor megszűnne, feloszlana az MDF frakció. Almássy Kornél egyelőre nem mondott konkrét neveket, azt mondta, hogy minden MDF-esnek el kell gondolkodni a saját példáján, hogy így jár, aki bírálni meri a pártelnököt, illetve aki kihívóként lép fel Dávid Ibolyával szemben. Úgy tudom, hogy Csáki András az ő egyik olyan komoly támogatója, aki fontolóra veheti ezt a lépést. Megkérdeztem a képviselőt is, ő most nem akart erről nyilatkozni.

(MR)