Idén először a hagyományos kolbásztöltő verseny mellett az egyetemisták is megmérkőznek, mert a rendezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok is megismerkedhessenek a hungarikumnak számító igazi csabaival – közölték a szervezők az MTI-vel.

A hagyományos programok során ismét lesznek disznóvágás-bemutatók, szárazkolbász-verseny, de megmérkőznek egymással a disznótoros ételek-, a bográcsos töltött káposzta- és a kolbászos tarhonya-készítők is.

Külön megmérettetést szerveznek az elmúlt 15 év bajnokainak és győztes csapatnak is, s megemlékeznek Krajcsó Pál hentesmesterről is, aki 2000-ben elsőként kapott életműdíjat.

A fesztiválon „a garantáltan jó hangulat mellett” finom ételek és italok várják a látogatókat. Tizenkét vendéglő kínálja a hagyományos, ízes csabai portékáját, amiket jól kiegészítenek a 30 kiváló magyar pincészetből származó borféleségek és a tájakra jellemző szilvapálinkák.

A négynapos rendezvény során népzenei és néptáncbemutatók szórakoztatják az érdeklődőket, éd minden este neves előadók is várják a látogatókat, közöttük a Boban Markovic és a Csík zenekar, illetve a Magna Cum Laude.

A fesztivál részeként pedig ismét megtartják az élelmiszeripari és turisztikai kiállítást, ahol mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű, füstölt csabai vastagkolbászt.

(MTI)


Vonattal féláron a Csabai Kolbászfesztiválra

A MÁV-START Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Békéscsaba állomásra, az október 28. és október 31. között megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztiválra utazóknak. Ezen felül a várhatóan jelentős utasforgalmat kiszolgálva október 29-én mentesítő vonatot is indít a vasúttársaság.

A Csabai Kolbászfesztiválon a hagyományok szerint idén is bemutatásra kerülnek a térség gasztronómiai jellegzetességei, amelyek mellett turisztikai és népművészeti kiállítással, vásárral is várják az érdeklődőket.

A rendezvényre készülődő utasok a MÁV-START bármely jegypénztárában meg tudják vásárolni a kedvezményes, alkalmi vasúti menetjegyeiket. A kedvezmény igénybevételéhez az utasoknak a menetjegyeiket a helyszínen le kell bélyegeztetni. A kedvezményes árú menetjeggyel az utazás legkorábban a rendezvény napján, október 28-jén kezdhető meg és a visszautazást legkésőbb a rendezvény utolsó napját követő napon, november 1-jén kell befejezni.

A fesztivál ideje alatt október 29-én, szombaton kerül megrendezésre a kolbászkészítő verseny, amelyre idén rekordszámú, 500 csapat regisztrált. Az esemény napján a MÁV-START a menetrendben meghirdetetten felül mentesítő vonatot is közlekedtet Budapest és Békéscsaba, illetve Békéscsaba és Szolnok között. A mentesítő vonat Budapest Keleti pályaudvarról 8:10-kor indul és Békéscsaba állomásra 11:00 órakor érkezik, illetve Békéscsaba állomásról 19:18-kor indul Szolnok állomásra, ahová 20:32-kor érkezik. A mentesítő vonatok 2. osztályú kocsikkal közlekednek. A vonatokra az utasok mentjegyeiket bármely vasúti pénztárban megválthatják, valamint az utazás során az alkalmi menettérti kedvezményt is igénybe vehetik.

Az utasok további információkat a MÁV-START Zrt. honlapján: a www.mav-start.hu weboldalon találhatnak.