Még a héten bejelentést tesz Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke, frakcióvezetője, aki pár napja lépett ki a pártból – írja a Magyar Nemzet. Korábban több jobbikos is arról beszélt, Jakab új mozgalma augusztus 20-án bont zászlót, a volt pártelnök pedig olyan bejelentésre készül, amelytől a legtöbben egy új párt alapításáról szóló nyilatkozatot várnak. Jakab a közösségi oldalán közzétett videójában úgy fogalmazott: ahol egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik, ahova állítása szerint már 14 ezren lépnének be, hogy vele együtt a „nép pártjára” álljanak. Jakab ezután közölte, ahol ennyien összejönnek, ott illik bejelenteni valamit, amit ő a héten meg is tesz.

Hirdetés

Kaotikus viszonyok

Az, hogy Jakab Péter új párt alapításába fog, már akkor sejthető volt, amikor június elején lemondott pártelnöki tisztségéről, közösségi oldalán pedig elhagyta a Jobbik logójának használatát, és bejegyzéseit következetesen a Nép pártján szlogennel látta el. Emellett már azt sem tüntette fel, melyik párt országgyűlési képviselője, noha akkor még a Jobbik frakcióvezetője volt. Mindezek után a Jobbik frakciója határozatban leszögezte, a párt képviselői a jövőben csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak, ám a felhívást Jakab figyelmen kívül hagyta. Ezzel egy időben a bukott politikus A nép pártján elnevezéssel új oldalt is indított a párthoz köthető Zöld Válasz nevű csoport átnevezésével.

Jakab várható bejelentéséről ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjo­gász a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott,

valószínűleg azok vannak kevesebben, akik nem egy új párt alapítására számítanak, annak ellenére, hogy Jakab Péter a civil szervezetek nyilvántartásában még a Jobbik elnökeként van bejegyezve.

– A bírósági nyilvántartás szerint a Jobbik korábbi elnökségének – Zsiga-Kárpát Dániel Gábor, Gyöngyösi Márton Balázs, Szabó Gábor, Ander Balázs, Jakab Péter Dénes, dr. Lukács László György, Potocskáné Kőrösi Anita, Dudás Róbert, Szilágyi György – 2020. január 25. napján kezdődött megbízatása 2022. ­június 30. napján megszűnt. A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvény szerint egy pártnak hatvan napja van arra, hogy az elnökség által hozott határozatot bejelentse a bíróságon, amelynek szintén hatvan napja van az elbírálásra – mondta a Századvég jogi szakértője. Mint fogalmazott, még ha Jakab Péter lemondása nem is került be a nyilvántartásba, a Jobbik májusi tisztújító kongresszusán újraválasztott Jakab Péter elnököt és új alelnökségét a bírósági nyilvántartáson már igazán átvezethették volna. Az érintettek figyelmét viszont elvonhatták erről a bejelentési kötelezettségéről a párton belüli harcok.

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!