Rákosmente Önkormányzata 500 millió forintot nyert a „Környezet és Energia Operatív Program – Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése” című KEOP-2009-5.3.0/A kódszámú, európai uniós társfinanszírozású pályázaton. Az elnyert támogatási összegből megvalósul az Újlak Utcai Általános Iskola, valamint a Diadal Úti Általános Iskola felújítása.

A benyújtott pályázat költségvetése szerint az Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, valamint a Diadal Úti Általános Iskola korszerűsítésének összköltsége 702 707 302 forint. A pályázaton elnyert 499 976 245 forint támogatás mellett Rákosmente Önkormányzata a fennmaradó 202 731 057 forint összeget önrészként biztosítja.

Az önkormányzat a 2010-es év során önerőből előfinanszírozta a két intézmény felújításának keretében az épületek hőszigetelését és nyílászáró cseréjét.

Most, a nyertes pályázatnak köszönhetően elindulhat egy újabb energetikai fejlesztés az intézményekben, illetve a már megvalósult beruházási elemek jelentős része uniós forrásból utólagosan finanszírozható, azaz az önkormányzat visszakapja az épületek felújításra eddig elköltött pénz nagy részét.

Rákosmente városvezetésének szándéka az energiatakarékos, korszerű, hosszú távon fenntartható intézményrendszer kialakítása – a két projekt ezt a célt hatékonyan szolgálja.

Látványos megújulás a keresztúri lakótelepen

A keresztúri panelházak között, 1981-ben megépült Újlak Utcai Iskolában az elmúlt 30 évben nem történt korszerűsítés.

Rákosmente Önkormányzata 2010-ben nagyszabású iskolafelújítási programot indított, melynek révén tavaly jelentősen felújították az intézményt.

Az Újlak iskola 183,75 millió forint értékben korszerű, hőszigetelt műanyag ablakszerkezetet tartalmazó új szakipari falakat kapott. Megújult az iskola teljes homlokzati falfelülete: a felületre utólagos polisztirol hőszigetelés került, elkészült az új homlokzati színezés.

A fenti munkákkal párhuzamosan, az Önkormányzatnak a FŐTÁV-nál sikerült elérnie, hogy az Újlak Utcai Iskola elavult hőközponti berendezéseinek korszerűsítését is elvégezzék. A két beruházás együttes hatásának köszönhetően az épület fűtési költsége várhatóan a téli időszakban 30-35%-kal csökken, valamint az épület megjelenése is sokkal kulturáltabb, barátságosabb lett.

A nyertes pályázat révén 2011 nyarán a tetőszigetelés, valamint radiátorok és a szabályozó szerelvények cseréje történik meg az iskola egész területén, mellyel a becslések alapján további 5-10%-kal csökkenthető az intézmény fűtési költsége.

Modern kertvárosi iskola a Diadal úton

Az 1977-78-ban épült Diadal Úti Általános Iskolában az utóbbi 30 évben szintén nem történt érdemi felújítás.

Ennek következményeként az épület számos nyílászáróját már nem lehetett használni, a külső homlokzati falak balesetveszélyesek voltak.

Az önkormányzat iskolafelújítási programjának köszönhetően itt is óriási előrelépés történt 2010-ben. Gyakorlatilag lebontották és újjáépítették az intézményt. Összesen 216 millió forint értékben megvalósult a teljes épületegyüttes külső nyílászáróinak, függönyfalainak korszerű hőszigetelt szerkezetekre való cseréje, a homlokzati falak utólagos hőszigetelése, továbbá a főépület azon részein, ahol a beázások évek óta komoly problémát jelentettek, megtörtént a lapostető-szerkezet egy hőszigetelt tetőszerkezetre történő cseréje.

A beruházásnak köszönhetően megszűntek az évek óta problémát jelentő beázások, az iskolaépületet átjáró huzat-hatások és elhárult az elavult szerkezetekből fakadó balesetveszély, valamint 30-35%-os költségmegtakarítást érhet el az intézmény a téli hónapokban a fűtési költségek csökkenése révén.

A Diadal úti iskolában 2011 során a sikeres pályázat eredményeként megvalósulhat a tornaterem felújítása, valamint egy komplex fűtés-korszerűsítési fejlesztés keretében a kazánház rekonstrukciójára, a radiátorok és a szerelvények teljes cseréjére kerül sor. A beruházások révén további 5-10%-al csökkenhet az intézmény fűtési üzemeltetési költsége.

Túl az 5 milliárdon

Rákosmente Önkormányzata az újabb pályázati sikerrel átlépte az 5 milliárdos határt. 2007 óta a XVII. kerület 5,1 milliárd forintot nyert hazai és uniós pályázatokon, ezzel az eredménnyel első a budapesti kerületek között az elnyert pályázati források tekintetében.