Fotó: MTI, archív, illusztráció, szerk.
Hirdetés

Az LMP szerint azonnali 300 milliárd forintos „gyorssegélyre” lenne szüksége az egészségügynek, amely fedezné a munkavállalók bérének emelését és a szükséges beruházásokat.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem elég a kórtermeket kifesteni, mert ezzel nem lehet az ágazat problémáit megoldani. Rámutatott: ez az a terület, ahol leginkább látszik a különbség a valóság és a kormányzati propaganda között, az elmúlt tíz évben hagyták teljesen lepusztulni az ágazatot.

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy fizetni kell a gyógyulásért, és az országon belül is jelentős különbségek vannak az ellátók között. Hozzátette: újpesti alpolgármesterként is azt látja, hogy elhanyagolt ez a terület, komoly fejlesztési forrásokra lenne szükség.

Kanász-Nagy Máté üdvözölte a kormány és a főváros között zajló, egészségügyi forrásbevonásról szóló egyeztetéseket, és reményét fejezte ki, hogy bővíteni lehet majd az egészségügyi ellátást.

A gyöngyöspatai iskolaügy kapcsán a politikus kérdésre azt mondta, a bírósági ítélet nyomán született kártérítést ki kell fizetni, de ezzel együtt el kell kezdeni az iskolarendszer fejlesztését is. Az elmúlt tíz évben a kistelepülések iskolahálózata leépült, így szükség van fejlesztési pénzre, pedagógusképzésre.

A börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztésével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy Magyarország egyelőre jogállam, tehát a bírósági ítéletet végre kell hajtani, ezeket nem lehet negligálni, figyelmen kívül hagyni. Hozzátette: ha a kormány biztosítaná a feltételeket a börtönökben, akkor nem lennének ilyen perek.


Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője Orbán Viktor kormányfőhöz fordul a Borsod megyei Kórházban történt feltétezett meddővé tétel ügyében.

A szocialista képviselő vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hiába fordult eddig a tárcát vezető Kásler Miklós miniszterhez, „csak maszatolást, tagadást, mély hallgatást” tapasztalt. Ezért most a kormányfőtől azonnali beavatkozást követel az ügyben.

Mivel Kásler miniszter hónapok óta hallgat, így joggal feltételezhető, hogy Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szemben – fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette: már nem beszélhetünk betegjogokról, de az emberi jogok is veszélyben vannak a NER-ben.

Bangóné Borbély Ildikó jelezte, hatóságnak átadott bizonyítékok vannak arra, hogy korábban egy 23 éves gyermektelen nőt a műtőasztalon rasszista indítékból meddővé tettek. Az áldozat három év múlva, egy orvosi per nyomozati szakaszában szembesült először állapotával – idézte fel.

Mint mondta, találkozott a nővel, aki elmondta, hogy nőiességétől és az anyasághoz való jogától fosztották meg, és „elárult még egy titkot, hogy ő nem cigány”.

Ma Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet, bármilyen vallása van, bármilyen kisebbséghez tartozik – jelentette ki a politikus.

Bangóné Borbély Ildikó jelezte, hogy a kórházzal kapcsolatban több esetet is fel fognak tárni: műhibáról, tiltott mesterséges megtermékenyítésről, gazdasági bűncselekményekről és európai uniós források nem megfelelő felhasználásáról.

Arra a felvetésre, hogy az ügyben a kórház jogi lépéseket tesz rágalmazás miatt, Bangóné Borbély Ildikó azt válaszolta, így legalább „több oldalról” ki fog derülni az igazság.

A gyöngyöspatai iskolaügy kapcsán leszögezte: Magyarországon minden gyereknek azonos feltételekkel kellene részt vennie a közoktatásban

A börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztésével kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta, a kormány 2016-ban hozott egy jogszabályt, amely lehetővé tette kártérítés indítását. Olyan jogalkotásra lenne szükség szerinte, hogy ne beszélhessünk semmilyen bizniszről.