Rosszul érinti a fővárosi szemétszállítókat, hogy azt a többletforrást, amiért csak ők sztrájkoltak, a fővárosi cégeknél is megkapják a dolgozók, ugyanis előbbiek küzdöttek meg ezért az összegért – erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek egy, a szemétszállítók helyzetét ismerő belső forrás.

Hirdetés

Úgy tudni, hamarosan elkezdődnek a 2023. évi bértárgyalások, és ha ebben nem lesz eredmény, januártól leállhatnak a munkával. Azt szeretnék ugyanis, hogy ne csak egyszeri juttatást kapjanak, hanem radikálisan emeljék meg a bérüket.

Becsületből viszik el a szemetet a fővárosban

A Metropolnak nyilatkozó szemétszállítók többek között arról beszéltek, hogy most csak becsületből viszik el a szemetet a fővárosban.

– Kiszúrták a szemünket ezzel az alkalmi támogatással, de ez nem igazi béremelés. Láttuk, hogy öntötte el a mocsok Budapestet, ezért hagytuk most abba a sztrájkot, becsületből, nem azért, mert marhára egyetértenénk ezzel a megegyezéssel. De ha a cégvezetés ezt csinálja, január­ban újrakezdjük

– mondta. Volt, aki úgy fogalmazott a lapnak:

– Pofátlanság, amit a cég meg a „KariGeri” művel velünk. Ideküldik nekünk ezt a kikent-kifent ficsúrt tárgyalni, és a kétmilliós karórájában azt mondja, hogy nincs pénz?! Csoda, hogy nem durrant ott el az agya valakinek a tárgyalásokon.

– Jó és nemes cél, de mivel erre nincs fedezete a fővárosnak, vélhetően más közszolgáltatásból fog hiányozni majd ez az összeg

– így reagált Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője arra, hogy kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak nemcsak a szemétszállítók, hanem minden fővárosi cég és intézmény dolgozói.

Bagdy Gábor szerint akkor kellene ilyen támogatást adnia a Karácsony Gergely vezette városvezetésnek, amikor erre van pénze a fővárosnak. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes becslése szerint egyébként öt és fél milliárd forintba kerülhet a rezsitámogatás kiterjesztése Budapestnek.

Karácsony Gergely ugyanakkor ironikusan, nevetgélve azt válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére, hogy sajtóperekből és a helyreigazítási perekben megnyert pénzből fizetné a hulladékszállítóknak megígért juttatásokat. Az üggyel kapcsolatban nemcsak a főpolgármester reakciója volt megdöbbentő, hanem az, amilyen stílusban tárgyalt a munkát beszüntető, elkeseredett szemétszállítókkal a Fővárosi Közterületfenntartó igazgatója.

Karácsony Gergely több napig nem tudta megoldani a káoszt

Úgy tűnik, hogy Mártha Imre személyében olyan ember vezeti az ­FKF-et, aki többet foglalkozott a jachtjaival és drága autókkal, mint a céggel. A Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér provokatívan mutogatott gazdagsága, jachtútjai, a kétmilliárdos svábhegyi villája, meghökkentően drága vagyontárgyai nagy vihart kavartak az elmúlt hónapokban. A tárgyalások alatt egyébként Mártha Imrét többször is kinevették a kukások, akik felháborodottan tették szóvá, hogy a cégvezetőn látható ruha ára akár többhavi bérükbe is belekerül.

Mindezek mellett tény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester több napig nem tudta megoldani a szemétszállítók sztrájkjával kapcsolatos káoszt Budapesten.

– A hulladékelszállítás mint közszolgáltatás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre, tehát a főváros feladata

– reagált a többnapos hulladékszállítási szünet kapcsán a budapesti kormányhivatal főispánja. Sára Botond emlékeztetett: a rendszerváltozás óta minden budapesti főpolgármester meg tudta oldani, hogy összeszedjék és elszállítsák a szemetet a fővárosban.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk