Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

A valasztas.hu-n lévő információk szerint a helyi választási bizottság Komló 5. számú egyéni választókerületének 13. szavazókörében a polgármester-választást és az egyéni választókerületi képviselő-választást ismételteti meg.

A Pécsi Ítélőtábla október 24-én jogerősen megállapította, hogy a szavazókörben az október 13-i szavazás jogszabálysértő volt. A bíróság indoklása szerint a választás napján egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

A valasztas.hu adatai szerint az október 13-i önkormányzati választáson a szavazókörben 1206-an szerepeltek a névjegyzékben. Közülük 506-an jelentek meg és 487-en érvényesen szavaztak. A két polgármesterjelölt közül Polics József (Fidesz-KDNP) 316, míg Ferenczy Tamás (Komló Összeköt Egyesület) 171 szavazatot kapott a szavazókörben. A település egészén Polics József 4177, Ferenczy Tamás 4059 szavazatot szerzett októberben, így a szavazókörben a megismételt szavazás befolyásolhatja a polgármester-választás eredményét.

A Szigetvártól nyugatra, Baranya és Somogy megye határán fekvő Pettenden a területi választási bizottság a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást ismételteti meg.

A testület a baranya.hu-n elérhető határozata szerint a településen a választási névjegyzék készítésekor a választópolgárok száma 103, míg a névjegyzék zárásakor 211 volt, s az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy sérti a választási eljárás tisztaságáról és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveket az, hogy számos választó a választási részvétel érdekében létesített lakcímet a településen.