Márki-Zay Péter szerint az a baj a rezsicsökkentéssel, hogy nagyon könnyű megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni – írja az Origo. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje még 2021 októberében azt mondta, hogy

Hirdetés

az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. (…) A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is. (…) Éppen, hogy az árakon keresztül tudunk ösztönzőket képviselni.

Márki-Zay Péterék a rezsicsökkentést nem szeretnék fenntartani

Márki-Zay korábban azt is mondta, hogy

egy biztos tehát, hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani.

Márki-Zay Péter 2022 márciusi élő Facebook-bejelentkezésében fogalmazta meg azt, hogy 

nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok. Tehát a mi modellünk az az Európai Unió. De ezeket az intézkedéseket – azt is elmondtam már – nem lehet úgy kivezetni, pontosan a lakossági elégedetlenség miatt. Tehát ezt nem lehet egyik lépésről, egyik napról a másikra megszüntetni.

Márki-Zay szerint az energiatakarékosságra magasabb árakkal lehet ösztönözni a lakosságot

A bukott baloldali politikus arról is beszélt még tavaly októberben, hogy

tehát ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést és azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra. (…) A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti meg, hogy nem az ember fizeti meg.

Márki-Zay Péter szerint a rezsicsökkentés fenntarthatatlan.

Korábban írtuk

Gyurcsány Ferenc hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést

Még 2014-ben adott interjút Gyurcsány Ferenc az Origónak, mikor is arra az újságírói kérdésre, hogy a rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont, Gyurcsány azt válaszolta, hogy az egy hülyeség.

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés nem működik egy jól működő gazdaságban, mert nincs mögötte haszon.

2014 márciusában Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy

Orbán Viktornak olyan szavakat kellene megtanulnia, mint az együttműködés, partnerség és dialógus. Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!