A tárcavezető kijelentette, hogy már csak egyet kell aludni addig, hogy minden magyar elmondhassa a véleményét a háború vagy béke ügyében.

Hirdetés

„Itt a lehetőség arra, hogy véget vessünk az európai kontinenst az elmúlt időszakban leuraló háborús pszichózisnak (.) Itt a lehetőség arra, hogy békepárti politikusokat küldjünk az Európai Parlamentbe”

– fogalmazott.

Rámutatott, hogy van 21 458 állampolgár, aki külföldön kíván szavazni, és ők most minden idők legtöbb helyszínén, 99 ország 147 szavazóhelyiségében tehetik ezt meg.

„Vannak köztük 427-en olyanok, akik most fognak szavazni először, továbbá van köztük 97 éves magyar állampolgár is, akit majd Szabadkán várnak a kollégáink”

– tudatta.

Korábban írtuk

„Rómában zajlik az atlétikai Európa-bajnokság, úgyhogy római kollégáinkat éri majd a megtiszteltetés, hogy biztosíthatják a szavazás lehetőségét a magyar atlétikai válogatott tagjainak”

– tette hozzá.

„Arra szeretnék kérni mindenkit, aki külföldön él vagy külföldön tartózkodik, és ott regisztrált a szavazásra, hogy mindenképpen éljen ezzel a lehetőséggel, hogy minden idők legtöbb helyszínén lehet leadni a szavazatokat”

– mondta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a napokban 204 külügyminisztériumi dolgozó utazott ki a világ minden tájára a szavazás biztosítása érdekében. Tájékoztatása szerint ők elvitték magukkal a szavazólapokat, a szavazás kellékeit, hogy majd a lezárt urnákkal térjenek haza.

Kiemelte, hogy a legtöbb helyszínen vasárnap reggel 6 és este 7 óra között lehet leadni a szavazatokat.

„Van azonban néhány olyan helyszín, ahol a szigorú urnazárási feltételek miatt már korábban véget ér a szavazás”

– figyelmeztetett.

A miniszter ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy Londonban, ahol a legtöbben regisztráltak (2148 fő), a szavazás a jogszabályok értelmében reggel 6 óra és este 6 óra között történik.

A második legnépszerűbb külföldi szavazási helyszín Hága lesz 1464 fővel, illetve Brüsszel 1354 fővel.

Végül tudatta, hogy az amerikai kontinensen rövidesen megkezdődik a voksolás, például Sao Paulóban és Brazíliavárosban magyar idő szerint 11 órakor már nyitnak is a szavazófülkék, majd ezeket követi a földrész többi nagyvárosa.

„Tehát a Magyarországon kívüli szavazási helyszínek készen állnak, a kollégáim készen állnak, és várják a szavazókat, várják a magyar állampolgárokat. És arra kérek mindenkit, hogy tegyünk egy nagy lépést a béke felé! Ne felejtsék, a béke színe a narancs, a béke neve a Fidesz!”

– jelentette ki.