Fotó: Jakab Péter, Facebook (képernyőkép)
Hirdetés

Jakab Péter a borsodi városban tartott keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz a tavalyi önkormányzati választások óta nem találja az ellenzéki összefogás ellenszerét. Szerintük ott, ahol az ellenzék összefog, már nem elég csomagot osztani, fenyegetni, lejáratni, hazudozni – folytatta -, ezért Orbán Viktor úgy döntött, átveszi keleti barátai módszereit, és jogi eszközökkel próbálja megakadályozni azt, hogy az ellenzék közös jelöltet tudjon indítani október 11-én a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor olyan választást akar, amelyen csak a Fidesz és az általa támogatott „kamujelöltek” indulhatnak el, de az ellenzék nem.

Hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes többsége „meghajolt az orbáni akarat előtt” – fogalmazott a Jobbik elnöke -, és nem engedte, hogy a jobbikos Bíró László összellenzéki jelöltként elinduljon a választáson.

„A Fidesz gyáva, a Fidesz fél a valódi és szabad választástól, ezért még arra is képesek, hogy korlátozzák az emberek szabad választáshoz való jogát” – jelentette ki Jakab Péter. Hozzátette: a párt kedden a Kúrián támadja meg az NVB „súlyosan jogsértő” döntését, amely arra hivatkozva nem engedi közös ellenzéki jelöltként indítani Bíró Lászlót, hogy a Jobbiknak hivatalosan nem Jakab Péter az elnöke és nem Gyöngyösi Márton az elnökhelyettese, ezért senkit sem indíthatnak a választáson.

Korábban írtuk

„Mondják ezt úgy, hogy a Fővárosi Törvényszék már július 7-én kiállította a végzést arról, hogy Jakab Péter a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton pedig az elnökhelyettese, ez a végzés július 25-én jogerőssé vált; jogállamban legalábbis – mondta. Miután azonban ”Magyarország nem jogállam„, a Kúria mellett a választókhoz is fordulnak, hogy aláírásukkal álljanak ki Bíró László indulása mellett.
Az ellenzéki pártokat pedig arra kérik, hogy tartsanak ki az egység mellett, mert csak teljes ellenzéki összefogással lehet ebben a választókörzetben legyőzni a Fideszt – mondta Jakab Péter.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tiszaújvárosi választókerületében azért írták ki az időközi országgyűlési képviselő-választást, mert a térség korábbi Fidesz-KDNP képviselője, Koncz Ferenc motorbalesetben meghalt.