Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Szerinte az első igazság úgy szól, hogy „ne nézd hülyének a magyart, mert rosszul jársz”, hiszen a kormányzati szlogenekkel ütközik az emberek által tapasztalt valóság, a második szerint „a pénz nem azé, aki ellopja, hanem azé, aki megdolgozik érte”, a harmadik pedig úgy, „kard által vész, ki kardot ragad”, ha a kormányoldal úgy is gondolja, hogy ellene van mindenki, aki nem hajbókol a rezsim előtt vagy „hajlandó gondolkodni ebben az országban”.

Orbán Viktor tegnap értékelte az évet, magának adott egy jelest, csakhogy a nép is értékelte önöket, és elégtelent kaptak – jelentette ki a jobbikos politikus, arra bíztatva a kormányoldalt, hogy „tanuljanak már a bukásból”, változtassanak politikájukon, ahogy a Jobbik is tette korábban.

„Igen, a Jobbik 2003-ban tolvajok ellen jött létre. Csak tudják, 2010-ben meg jöttek önök. Meg jött a kétharmad, meg jött egy elmeháborodott, és minden megváltozott, emberek!” – hőzöngött Jakab, szavait a kormányoldalnak címezve, hozzátéve, ez a változás az oka, hogy pártjának azokkal is együtt kell működnie, akiktől világok választják el.

Az elszámoltatást soha senki nem fogja elkerülni, erre én vagyok a garancia – erősködött Jakab Péter.

„A változás lehetőségét, ne vitassuk el, könyörgöm, senkitől! Én nem vitatom el a változás lehetőségét a baloldali pártoktól, sőt, önöktől, fideszes képviselőktől sem. Változzanak! Tanuljanak tőlünk! Mi is változtunk. Nem véletlenül hívtuk vissza mandátumából azt a Kulcsár Gergelyt, aki megszégyenített egy történelmi tragédiát. (…) A Fidesznek is megvan a maga Kulcsár Gergelye, úgy hívják, hogy Orbán Viktor. Csak ő nem egy emlékművet szégyenített meg, hanem egy országot köpött szemen.”

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: míg 2018-ban Jakab Péter választási csalást kiáltott, most pedig – ugyanebben a rendszerben – ünnepli a dunaújvárosi győzelmet.

Ez szerinte azt mutatja, hogy a választási rendszer demokratikus, a Jobbik pedig korábban hazudott, félrevezette a magyarokat.

Hozzátette: a dunaújvárosi eredménnyel a parlamenti erőviszonyok nem változtak, a papírforma érvényesült, a kormány pedig minden olyan választott vezetővel együtt kíván működni, aki az építésben, nem a hadakozásban érdekelt.

Szavai szerint a vasárnapi választás véglegesítette azt az évekkel ezelőtt indult folyamatot, hogy „a Jobbik szedte a sátorfáját, és a nemzeti oldalról átállt a baloldali táborba”, hozzátéve, a jobbikosok „nem köpönyeget forgatnak, hanem egy egész ruhatárat, aminek csak egy-egy eleme a kisnyilas-nadrág és a vörös mellény”.

Szerinte az „ellenzéki kreatúrából” a szív hiányzik, amelynek helyébe a nyers hataloméhség került, példaként hozva, hogy miközben hangzatosak a követeléseik, a párt polgármesterei helyben semmit nem valósítottak meg azokból.

A Jobbik azokkal kötött paktumot, akik egyszer már a szakadék szélére lökték ezt az országot – fogalmazott az államtitkár.