Fotó: MTI
Hirdetés

„Ez a kormány azt már nem meri nyilvánosságra hozni, hogy ennek a népnek mennyi mindene nincs. Hogy ennek a népnek mennyit kell nélkülöznie, annak ellenére egyébként, hogy kidolgozza a belét”

– fogalmazott a tőle megszokott stílusban a Jobbik új frakcióvezetője.

Attól félnek, hogy kiderülne, a kormánypártiak gazdagodása és az ország elszegényedése között szoros összefüggés van? – firtatta. Szerinte ma az előrejutás fokmérője Orbán Viktor személye; akit Orbán Viktor támogat, az Mészáros Lőrinc-i képességekkel is milliárdos lehet. A kormányfő elintézi az egészet annyival, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

„A korrupt ember nem ismer mértéket. A korrupt ember sose mondja azt, hogy már eleget loptam. A korrupt ember addig fog lopni, amíg a nép – képletesen szólva – el nem töri a kezét. Ehhez képest az önök frakcióvezetője, aki most éppen nincs itt, Kocsis Máté, múlt héten még azt a szatyor száraztésztát is lenyúlta, amit odatettem a miniszterelnök úrnak az asztalára”

– hepciáskodott Jakab.

Jakab Péter úgy értékelt, a kormánypártok 2010 óta a korrupcióval minden egyes dolgozótól – a fideszesektől is – elvettek egymillió forintot.

„Önök képesek a saját szavazóikat is megrövidíteni. (…) Ha végre eljutunk arra a pontra, hogy nemcsak az ellenzéki szavazókat, hanem egyébként a fideszes szavazókat is zavarni fogja, hogy elveszik tőlük a konyhapénzt, na, akkor fogjuk helyreállítani a világ rendjét”

– okoskodott hadarva Jakab Péter.

Az elnöklő Jakab István szerint a képviselő nemcsak a Ház méltóságát, hanem valamennyi magyar embert megsértett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, statisztikák szerint 2013-17 között több mint 900 ezerrel csökkent a szegénység kockázatának kitettek száma. Azt kérte, ha fontos a Jobbiknak a béremelés, ne akarja Brüsszelre bízni a bérek meghatározását és támogassa a kormány adócsökkentési javaslatait.

Úgy értékelt, a Jobbik álláspontja „mákszemnyit” sem különbözik a baloldali felszólalásoktól; szerinte a Jobbik nem néppártosodik, politikai hulliganizmust folytat. Miért lenne vonzó az ilyen viselkedészavaros politizálás? – firtatta.  Hozzátette: a magyarok nem a folyamatos balhékeresést szeretik, hanem a következetes munkát.

Hangsúlyozta: a felszólalás sokadik bizonyítéka a Jobbik krónikussá váló identitászavarának. Közölte, a kormány tevékenységét megerősítették a választók az európai parlamenti választáson, a Jobbik azonban látványos szabadesésben van. Meddig élnek vissza saját választóik türelmével? Addig, amíg „Gyurcsány Ferenc tüzénél melegednek”, erre nem lesz könnyű válaszolni – hangoztatta.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője később reagált a jobbikos Jakab Péter felszólalására. A válasz IDE kattintva olvasható.