Az ellenzék közös üzenete március 15-én!

Gyurcsány Ferenc: Ma a terek üresek lesznek. De teljesen mégsem lesznek. Mert ezek a terek lesznek közös felelősségtudatunk néma mementói. Annak a jelei, hogy tudjuk: az emberélet nem játék!Nézd meg az ellenzék közös üzenetét március 15-én!🇭🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Samstag, 14. März 2020
Hirdetés

A Demokratikus Koalíció mellett a többi érintett ellenzéki párt, így a Jobbik is büszkén osztotta meg Facebook-oldalán az ellenzéki összeborulás ünnepinek szánt videóját. Rögzíthetjük tehát, a Jobbik március 15-én Gyurcsány Ferenc gondolatait népszerűsíti lelkesen.

Jakab Péter 1848 emlékével próbálja meg legitimálni a mostani, DK-tól a Jobbikig terjedő ellenzéki roncskoalíciót, hiszen „konzervatívok és liberálisok együtt” bontották le a feudalizmust. (Ez nem hangzik rosszul, ám a Jobbik elnöke elfelejti, hogy az akkori liberálisok nemzetben gondolkodtak, szemben mostani szövetségeseivel, Gyurcsányékkal, akik Európai Egyesült Államokat követelnek.)

Az olvadó jéghegy elnöke szerint a feladat ma ismét a rendszer lebontása. Ne a vírus fertőzzön bennünket, hanem a szabadságvágy – szellemeskedett a politikus. „Számíthattok ránk” – zárta mondandóját, ezzel mintegy üzenve a DK-szavazóinak a Jobbik nevében.

Fotó: M1 (képernyőkép)
Hadházy Ákos lábfejét kapta lencsevégre az M1 híradója 2019-ben

Az egykor a Fideszt, majd az LMP-t, nemrég pedig Márki-Zay mozgalmát is otthagyó Hadházy Ákos már-már hazajár az MTVA telephelyére, ismét innen jelentkezett be. A politikus felidézte a Landerer Nyomda 1848. március 15-ei elfoglalását, majd párhuzamot vont ez és a „propagandamédia” elfoglalása között. Szerinte tettekkel lehet elérni a változást, amihez sok önkéntesre is szükség van. Hadházy propaganda elleni harcot hirdetett.

A német kancellár jellegzetes kéztartásával beszédet mondó Kunhalmi Ágnes Szemere Bertalan kormányát idézte fel, majd megfejtette a forradalom és szabadságharc valódi mondanivalóját. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint ma is korszakváltó, demokratikus, köztársaságpárti kormányra van szükség. „Ez 1848–49 igazi üzenete” – tette hozzá.

Cseh Katalin a fiatalok kiállását és szerepét méltatta az 1848-as forradalom kapcsán. Hatásszünetekkel tűzdelt monológjában kifejtette: akkoriban felismerték, hogy a hatalmon levők nem a megoldást, hanem az akadályt jelentik a magyar nép boldogulása előtt. A márciusi ifjak példája motiválja őket a Momentumban – tette hozzá.

„Gyertek velünk!”

– zárta mondandóját a Momentum európai parlamenti képviselője.

Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldala (képernyőfotók, szerk.)

Bősz Anett „a mai Magyarország egyik legnagyobb drámáját” vázolta fel, ami kapcsán arról beszélt, le kellett mondaniuk a nagy, közös ellenzéki megmozdulásukat – de váratlan fordulatként kiderült, nem is ez a nagy dráma, hanem az, hogy a feltehető két kérdés helyett egymás után ennek többszörösét feltevő RTL Klubos riporter kezéből kivették a mikrofont egy sajtótájékoztatón. Ez Bősz Anett nagy drámája, amikor világszerte az új koronavírus okozta járványhelyzettel kell megküzdeni.

„Ha valamiért, akkor ezért kell mindnyájunknak közösen megmozdulni akkor is, ha most nem áll módunkban tömegrendezvényt szervezni” – szónokol a nullaszázalékos Magyar Liberális Párt elnöke, mintha ilyenben bármikor is része lett volna.

Az ellenzék valódi vezére, Gyurcsány Ferenc következik a videóban, aki szerint március 15-e a legtöbbünk szívéhez közel álló ünnep. Gyurcsány kenetteljesen arról beszélt, az ellenzéki egy színpadon állást azért nem valósítják meg, mert így vigyáznak egymásra, és ők láthatóan felelősséget viselnek a hazájukért.

„Mi egyek vagyunk” – mondja a moslékkoalícióról a DK vezére.

„Akkor is egyek, ha időnként részletkérdésekről másként gondolkodunk. Maradjunk együtt, és küzdjük együtt! Ha így csináljuk, győzni fogunk”

– lelkesedik Gyurcsány.

Az ellenzék vezérét Kendernay János, az LMP társelnöke követi a videóban, aki a zöld fordulatról szónokol, majd követeléseket fogalmaz meg: „Klímavédelmet és igazságosságot mindenkinek!” – és ez nem vicc, tényleg ezt mondja a politikus a március 15-i ünnepi videóban, aztán emberi méltóságot és jólétet is követel tizenkét pontjában mások mellett az ötszázalékos küszöböt már alulról sem súroló formáció vezetője.

Végezetül megérkezik szemében a jól megszokott gyűlölettel Szabó Tímea, a Párbeszéd nevű gittegylet önjelölt Jeanne d’Arc-ja.

Szabó Tímea az önkényuralom megszüntetéséért való kiállást méltatja, és az önkormányzati választások eredményeiről nosztalgiázik. A zsarnok elkergetéséhez azonban az is szükséges, hogy legyen közös vízió, és hogy a „demokratikus ellenzék erői a közös utat és a közös cselekvés lehetőségeit keressék” – okoskodik.

„Ne csak a múltra emlékezzünk, hanem az új, közös jövőre is készüljünk”

– zárja magvas gondolatait.