Fotó: MTI, szerk.
Hirdetés

A cikkben felidézik, hogy bár a Jobbik korábban „Európa egyik legszélsőségesebb pártja” volt, a Fidesz 2015-ös „szélsőjobbra tolódását” követően a Jobbik néppártosodásba kezdett, bár ez meglehetős kavarodást okozott a tagságon belül, és a 2018-as eredmények sem voltak számukra kielégítők.

A The Guardian szerint azonban Jakab Péter elnökké választása még akkor is azt jelzi, hogy a balra tolódás a tagság által követendőnek tartott irány, ha az új vezető néhány éve még maga is antiszemita kijelentéseket tett.

Hozzáteszik azonban, hogy Jakab ma már olyanokat mond, ami korábban elképzelhetetlen lett volna egy jobbikostól, mint például amikor azért kritizálja Orbán Viktort, mert a miniszterelnök szerinte „gyűlöletet szít Soros György ellen”, miközben pedig a milliárdosnak „minden joga megvan ahhoz”, hogy úgy költse el a pénzét [Magyarországon], ahogy neki tetszik.

„Ha nem tetszik valami, amit Soros tesz, akkor nem az a megoldás, hogy kitiltjuk, csupán jobb alternatívát kell felmutatni” – idézi a jakabi bölcsességet a The Guardian.

A cikkíró nem felejti el megemlíteni, hogy korábbi antiszemita megnyilvánulásai ellenére Jakab maga is zsidó származásúnak mondja magát, és megválasztása után gyorsan ki is rúgta a pártból a Duna-parti cipőkbe köpdöső Kulcsár Gergelyt.

„Tizenhárom vagy tizennégy éves lehettem, amikor megtudtam, hogy dédnagyapám Auschwitz-ban halt meg, anyám oldaláról még sok más családtagunkkal együtt” – idézi az írás a korábban antiszemita megnyilvánulásairól ismert pártelnököt. – „A nagyanyámat megkeresztelték, így menekült meg. Később egy keresztény [férfihez] ment feleségül”.

A cikkből kiderül még, hogy Krekó Péter, a Political Capital elemzője szerint a liberálisok és a Jobbik szoros együttműködése lehet annak a záloga, hogy az ellenzék megakadályozza a sorozatban negyedik Orbán-kormány létrejöttét 2022-ben, és az írásnak köszönhetően Gyöngyösi Mártontól azt is megtudhatjuk, hogy Orbán Viktor mostanra már azt a stílust képviseli, amit a Jobbik képviselt évekkel ezelőtt és most, hogy kívülről látják egykori önmagukat, rájöttek, hogy „a dolgok nem olyan fekete-fehérek”, ahogy gondolták.