Hirdetés

Jámbor András (Párbeszéd) szerint a kormány hazudott a kampányban, amikor azt mondta, nem emelkedik senki rezsije, nem lesz adóemelés és nem lesznek megszorítások. A gazdasági nehézségeket a szankciókra fogja a kormány, holott az árstopok rendszerét a háború előtt hónapokkal vezették be – tette hozzá.

Mindent leszavaznak és semmit sem tesznek egy gazdasági és szociális válságban, a titkosszolgálatokra, a nemzeti konzultációra van pénz, de leszavazzák a tanárok béremelését, az alapvető élelmiszerek, a rezsi áfájának csökkentését – sérelmezte az ellenzéki képviselő.

Szerinte politikai alapon bocsájtottak el a tanárokat, mert csak egy iskolában voltak kirúgások. Szóvá tette azt is, hogy a kormány nem vizsgálta ki a Völner-Schadl végrehajtói maffia ügyét. Kilakoltatási moratórium bevezetését sürgette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára rámutatott arra, hogy a kormány a mostani rendkívüli helyzetben is ragaszkodik a rezsicsökkentéshez az átlagfogyasztásig, ami 181 ezer forintos támogatást jelent minden családnak.

Korábban írtuk

Azt  mondta, az ellenzéki pártok akarnak adót emelni, az árstopokat sem támogatják és egyetlen áfacsökkentésre vonatkozó javaslatot sem szavaztak meg.

Kamatstop, benzinárstop, 181 ezer forintos rezsitámogatás, árstop az alapvető élelmiszerekre – összegezte a kormány intézkedéseit.

Az államtitkár úgy értékelt, a legtöbb uniós országnak szűk a költségvetési mozgástere, mert az elszálló energiaárak okozta helyzetet kezelni kell. Ez a helyzet egyértelműen a szankciós politika következménye – mondta.

Azt kérte az ellenzéktől, hogy támogassa a kormány szankciók elleni küzdelmét, és reményét fejezte ki, hogy az ellenzék külföldi szponzorai ezt megengedik.

Kövér László azt mondta a bekiabáló párbeszédes képviselőknek: Az öltözködésük nem a Házhoz való, de a viselkedésük sem az.