A kéményseprési és a szennyvízszippantási díjak jövőre 7-7 százalékkal, a vízdíj 8,4 százalékkal, a csatornadíj pedig csaknem tíz százalékkal drágul a 2008-as tarifákhoz képest. Erről döntött idei utolsó ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A csatornázási művek a 9,9 százalékos díjemelés mértékét elsősorban csatornaépítési és egyéb fejlesztési költségekkel indokolta. A teljes körű szennyvíztisztítás és Budapest komplett csatornázásának eléréséig valószínűsíthető, hogy a következő években is hasonló mértékű díjemelésre lesz szükség, ugyanis a környezetvédelmi létesítmények fenntartása többletköltséget jelent a fogyasztóknak.

A szemétdíj emelés mértékét az infláció, valamint az energiaköltségek növekedése mellett elsősorban a környezetvédelmi többletfeladatokkal indokolta a Közterület-Fenntartó Zrt. A befolyt összegből jövőre a már meglévő 903 szelektív gyűjtősziget mellé további kétszázat hoznak létre.

A fővárosi kéménysepréssel foglalkozó társaság a 7 százalékos díjemelést az infláció mellett a kémények használatával összefüggő, fokozott ellenőrzési tevékenységével indokolta.

Budapesten a szemétdíj drágulása a legnagyobb: 14,1 százalékos, annak ellenére, hogy az üzemanyag, vagyis a szállítási költség jövőre várhatóan olcsóbb lesz. A temetkezés közszolgáltatási tarifái átlagosan 6,7 százalékkal, szabadáras tarifái 4 százalékkal nőnek.

Átlagosan 7,9 százalékkal emelkednek, igaz, nem január 1-jétől, csak 15-től a BKV jegy-és bérletárai. Egy felnőtt bérletért 9 ezer forintot kell majd fizetni, a diák és a nyugdíjas bérlet ára 3.550 forint, egy vonaljegy pedig 290 forint lesz. Az így befolyt összeget a közlekedési vállalat adósságcsökkentésre, illetve új buszok beszerzésére kívánja fordítani.

A Világgazdaság korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapesti tömegközlekedés a visegrádi térségben – euróban kifejezve – a legdrágább. Az újabb emeléssel a vonaljegy ára magasabb a prágai tarifáknál, a varsói és a pozsonyi szintnek közel kétszerese, a bukarestinek és a belgrádinak pedig a háromszorosa.

A parkolási díjak egyelőre nem változnak, a fővárosban jövőre egy új rendszer bevezetését tervezik, amelyben a BKV-jegy árához kötnék a parkolási óradíjakat, ám erről várhatóan csak tavasszal dönt a közgyűlés.

Drágul az áram, nem lesz haláladó – változások Újévtől

Drágult az áram. Mától háztartásonként havonta körülbelül 180 forinttal többet kell fizetni érte, mert 2,9 százalékkal nőtt a lakossági áram ára. Nem drágult viszont a gáz a lakossági fogyasztóknak, és nem kell többet fizetni az autópálya-használatért sem. Átlagosan öt forinttal emelkedett a postai szolgáltatások ára, és drágult a fővárosi tömegközlekedés is. A BKV vonaljegyei mától 290 forintba kerülnek, a többi jegy és bérletfajta ára a hónap közepén változik. Mától 69 ezer helyett 71 500 forint a minimálbér. Egyszerűsödött a személyi jövedelmadózásban az adókedvezmények kiszámítása, és 20 millió forint értékhatárig az ingatlanok után nem kell örökösödési illetéket fizetniük az első fokú örökösöknek, vagyis a házastársaknak, szülőknek, illetve gyermekeknek. Mától olcsóbban kapható 353 gyógyszer, szigorodtak a fémek átvételére és kereskedelmére vonatkozó szabályok, és büntetés jár annak, aki uzsorakamatra ad kölcsön.

(InfoRádió, MR)