Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn az MTI-nek a testület ülését követően elmondta: módosító csomagot nyújtanak be a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról (NET) szóló törvényjavaslathoz.

Jelezte: három érdemi változtatást tartalmaz a bizottsági indítvány. Az egyik szerint a NET korábban kezd működni az eredetileg tervezettnél, mert az eredeti javaslat a kihirdetést követő 60. napon léptette volna hatályba a törvényt, azaz hozzávetőleg februártól működött volt az eszközkezelő, a bizottsági módosító indítvány ezt előbbre hozza 2012. január 1-re.

Egy másik indítvány – fűzte hozzá – szigorítja azt a törvényjavaslatot, amely szerint nem ajánlhat fel ingatlant megvételre a NET-nek az, akinek a nevén másik ingatlan is van, és nem teheti ezt majd meg az sem, akinek a nevén haszonélvezeti jog van. Ezzel a szűkítéssel nem „bújhat ki a hiteladósság” alól az, aki két ingatlannal rendelkezik, de például egyiket átíratja a gyerekek nevére és csak a haszonélvezeti jogot tartja meg. Az eszközkezelő célja a valóban rászorultak megsegítése – hangsúlyozta.

Rogán Antal elmondta még: a bizottság azt is indítványozta, hogy az eszközkezelő csak állami és önkormányzati cégekkel működhessen együtt közbeszerzés nélkül. Erre azért van szükség, mert az ingatlanok vagyonkezelését célszerűbb lenne az önkormányzati vagyonkezelőkkel elvégeztetni, nincs szükség arra, hogy kiépüljön az egész országban egy vagyonkezelő szervezet – tette hozzá.

A gazdasági bizottság az ülésén döntött arról is, hogy nem támogat egy, a NET-ről szóló törvényhez benyújtott ellenzéki módosító indítványt sem.

A NET-ről szóló, a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosítása címet viselő törvényjavaslatot november 5-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a nemzetgazdasági miniszter; hétfőn a részletes vitáját folytatja le a parlament.

Az előterjesztés a NET működésének eljárási, pénzügyi szabályait, a NET-nek felajánlott ingatlanokra vonatkozó és a felajánlás jogszerűségéhez szükséges szabályokat fekteti le, és azt is, hogy az adós miként vásárolhatja vissza anyagi helyzetének rendeződése után az ingatlant. Az indítvány szerint a hiteladós az ingatlanban maradhat bérlőként, s ha konszolidálódik a helyzete, visszavásárolhatja a lakást vagy az érintett ingatlant.

A NET-et augusztus 30-án az otthonvédelmi program keretében alapította meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, 100 millió forintos jegyezett tőkével és 1,9 milliárd forintos tőketartalékkal.

A NET célja a szociálisan leginkább rászorult, jelzáloghitellel rendelkező, a hitel miatt lakhatási problémákkal küzdő természetes személyek megsegítése azért, hogy lakhatásuk továbbra is biztosítva legyen.

(MTI)