Fotó: Járóka Lívia, Facebook
Hirdetés

Járóka Lívia, a május 16-án esedékes Roma Ellenállás Napja alkalmából, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: csaknem nyolcvan évvel a II. világháborút követően is fontos emlékezni a háború borzalmaira, hogy soha ne ismétlődhessenek meg.

„Roma embertársaink évszázadokon keresztül a kiközösítés és kirekesztés, a megkülönböztetés legkülönfélébb formáinak voltak kitéve. Évről-évre újabb és újabb nehézségekkel kellett szembenézniük, hiszen életmódjukat, életvitelüket nem akarta elfogadni Európa. A romák mégsem tűntek el. Ma is itt élnek velünk és Európa legnagyobb kisebbségeként, számtalan eredményt és sikert voltak képesek elérni” – fogalmazott.

A politikus emlékeztetett: a romák a világháború legnehezebb napjaiban szálltak szembe a náci ideológia gyilkos gépezetével. Példát adtak a jövő nemzedékének, hiszen megmutatták, hogy a beletörődés és kétségbeesés helyett mindig, minden körülmények között az életet kell választani – mondta.

Az Európai Unió feladata, hogy minden létező eszközzel küzdjön az etnikai és nemzetiségi kisebbségek jogaiért. Fellépjen a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen és képes legyen teret engedni egy valós és eredményes kisebbségpolitikának, amely nem politikai viták és zsarolások eszközeként, hanem megoldásként tud szolgálni Európa kisebbségeinek kihívásaira – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Korábban írtuk

Május 16. a bátorság és a roma ifjúság, illetve a roma ellenállás napja annak emlékére, hogy 1944. május 16-án az Auschwitz-Birkenau területén létesített Zigeunerlager (cigánytábor) rabjai fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket. Nyugat-Európában 2005 óta, Magyarországon 2015 óta ünneplik.