A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a holokauszt roma áldozatainak tiszteletére tartottak megemlékezést Brüsszelben. Az est fővédnökei Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete, valamint Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője volt. Járóka Lívia az esemény kapcsán kiemelte: az 1940-es évek Európájában történtek nem voltak előzmény nélküliek.

Hirdetés

„Évtizedekre, sőt évszázadokra visszanyúló belső harag táplálta azt az erőszakot, amely végül a holokausztba torkollott. A faji, nyelvi vagy egyéb tulajdonságok alapján történő jogtalan megkülönböztetés, a kirekesztés és az üldözés számos formája azonban ma is velünk él” – hangsúlyozta. Hozzátette: „a mi feladatunk, hogy tanulva a múlt szörnyűségeiből, minden olyan helyzetben felemeljük szavunk, amikor bárki is legitimálni kívánná ezt az erőszakot. Hisz tudnunk kell, minden egyes lépés ezen az úton végzetes lehet.”

A megemlékezésen közös produkciót mutattak be a Sárközi Gyula Társulat művészei és a Madách Táncművészeti Iskola növendékei, és a jelen lévők láthatták a „HABISZTI – Csak azért is élünk és táncolunk” című balettelőadást is.

Korábban írtuk