Fotó: MTI
Hirdetés

Az alelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, kötelesség megemlékezni a második világháború során lezajlott irányított népirtás és minden hasonló faji alapon történő gyilkosság áldozatairól, akik kizárólag származásuk miatt adták életüket.

A törvények segítségével fel kell lépni a romák és más megkülönböztetett csoportok kirekesztése, valamint a faji alapú bűncselekmények ellen, és biztosítani kell ezen csoportok gazdasági és társadalmi rehabilitációját, befogadását a XXI. századi Európában. Továbbá meg kell erősíteni az egyenlő bánásmód európai normáit ellenőrző EU-s és nemzeti hatóságokat, és európai uniós források felhasználásával csökkenteni kell a történelmi hátrányokat – hangsúlyozta.

Hozzátette, ehhez a tagállamoknak és az Európai Uniónak minden eszköz a rendelkezésére áll.

Közölte, ennek elősegítésére „Citizenship and Anti-poverty” (állampolgárság és szegénység elleni küzdelem) elnevezéssel pártok közti munkacsoportot kezdeményezett az EP-ben, amelyhez eddig minden pártból jelezték már képviselők a csatlakozási szándékukat. Reményei szerint ezzel megvalósulhat egy pártok felett álló összefogás, amely a következő ciklusban az európai szegénység és kirekesztés elleni javaslatokkal erősítheti Európa belső egységét.

1944. augusztus 2-ról 3-ára virradó éjszaka az auschwitz-birkenaui cigány tábort a Harmadik Birodalom brutális módon felszámolta. Csak ezen az éjszakán több mint háromezer szinti és roma halt meg. Hatvanöt évvel később, 2009. augusztus 2-ának éjjelén oltották ki Balogh Mária életét és sebesítették meg súlyosan kislányát, a köztudatban romagyilkosságokként elhíresült példátlan bűnténysorozat elkövetői. A gyilkosságsorozat hat életet és tucatnyi sebesültet követelt – olvasható a közleményben.