Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

Metszően hideg szél fúj a Tisza felett, a víz jegesen hideg, nem sok jóra számíthat, aki beleesik. A sodrás is erős, hangosan dolgozik alattunk a két, egyenként 190 lóerős Volvo Penta motor, amikor a járőrszolgálatot teljesítő Baja AN–2-es honvédségi hajó tartani akarja pozíció­ját a hullámverés közben. A Magyar Honvédség járőrhajója ezúttal nem tűzszerészműveletet támogat, járőrözni futott ki. Mert hiába veszélyes folyó a Tisza, a déli határokon annyira megugrott a nyomás, hogy a migránsok még télvíz idején is megpróbálkoznak az átkeléssel. A határ szerb oldalán megvesznek most mindent, ami úszik, elsősorban a kis, két-három személyes gumicsónakokat. Ám a víz alatti objektumok, mederesések olyan örvényeket tudnak kelteni, amelyek szempillantás alatt megforgatják a csónakot, könnyű belőle kizuhanni, a téli folyóban pedig gyorsan kihűl, aki belekerül, még mielőtt partot érne. Ráadásul a Tisza alsó szakasza még a többihez képest is goromba. Mégsem lehetetlen az átkelés, éppen ezért vágnak neki sokan, hiszen akinek a folyót sikerült leküzdenie, kerítéssel már nem kell számolnia.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

–  Ha összevetjük az idei és tavalyi januári adatokat, azt láthatjuk, hogy négyszeresére nőtt a migrációhoz kapcsolódó események száma. Az emelkedés 2019 augusztusában kezdődött – mondja lapunknak Baukó Levente alezredes, a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság megbízott határrendészeti szolgálatvezetője. A rendőrség folyamatosan erősíti a határkerítés környezetét: például a biztonsági zár alá, a földbe is telepítenek fémhálókat, hogy ne tudjanak a határsértők alagutakat fúrni.

–  Az élő Tisza mint határszakasz nem lett határzárral védve, itt jellemzően gumicsónakkal próbálkoznak. A szolgálatot teljesítő állomány fel van szerelve éjjellátóval, hőkamerával, illetve drónokkal is zajlik a felderítés. Ahol szükséges, a Tisza térségében mobil hőkamerákat telepítettek.

videó

Mivel a vízi határszakaszon is emelkedett a tiltott határátlépések száma, januárban növelni kellett a járőrsűrűséget. Ehhez az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Honvédség Parancsnokságának segítségét kérte. Így került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja járőrhajója a Tisza kijelölt területére, Szeged térségébe, ahol január 13. óta folyamatosan járőröz.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Gajdos Milán hadnagy

–  Az AN–2-nek nagyon jó a manőverezőképessége; noha eredetileg tűzszerészfeladatokra szánták, folyami járőrözésre is tökéletesen megfelel. Képes a sekély vízben is haladni, gyors és minden eszközzel fel van szerelve ahhoz, hogy éjjel-nappal folyamatosan el tudja látni a szolgálatot, rossz látási viszonyok között és sötétben is – tudjuk meg Gajdos Milán hadnagytól. Az ezred kommunikációs tisztje azt is elárulta, maga a hajótest magyar gyártmány, 1954-ben bocsátották először vízre, 2007-ben pedig teljes körű felújításon esett át. Ennek során az összes technikai eszközt kicserélték rajta, beleértve a motorokat is, így maximális sebessége a 40 kilométert is eléri óránként. További előnye, hogy tíztonnás súlya ellenére a merülése nem haladja meg a hatvan centimétert, így partközelben is alkalmazható. A honvédség által használt méretes aknamentesítő hadihajóknál kisebb járőrhajót ráadásul közúton is lehet szállítani; most is egy tréleren jutott el a fővárosi hadikikötőből Kiskörére – itt található olyan daru, amely képes ekkora tömeget a folyóba emelni –, majd a Tiszán haladt tovább Szegedig.

A hajón minden eszköz megvan ahhoz, hogy a legénység éjszaka is észrevegye a migránsok csónakjait. A radar alapfelszerelés, de éjjellátóik is vannak, a fedélzetre pedig tucatnyi reflektort telepítettek, amelyekkel minden irányban pásztázhatják a vizet. A katonák az ilyen jellegű műveletekre is fel lettek készítve a hadihajós-kiképzés során, és számos gyakorlaton is készültek a folyami járőrözésre, most pedig éles feladatot hajtanak végre. Munkájuk valószínűleg egyre több lesz, hiszen ha a tavasszal együtt a szép idő is megérkezik, a határ menti településeken gyülekező migránsok közül minden bizonnyal még többen próbálkoznak majd meg az átkeléssel.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata