Hirdetés

A tárcavezető szombaton az MTI-nek a találkozókról elmondta, hogy Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter megköszönte azt a kétszázezer Sinopharm-vakcinát, amelyet Magyarország adományozott az Adria-parti országnak, mert ezzel elhárult az akadálya a tömeges oltakozásnak.

Kásler Miklós ismertette azt a járványügyi tanulmányt, amely ötféle vakcinával oltott, 3,7 millió magyar ember oltás utáni fertőzési és halálozási adatait tartalmazza, illetve azokat a nem végleges, de folyamatosan érkező adatokat, amely ötféle vakcinával oltott, 3200 ember teljes immunológiai státusának jellemzését szolgálja.

Emellett onkológiai együttműködésekről is tárgyaltak a miniszterek, ugyanis Montenegró is tagja annak a 21 országot magában foglaló kelet-közép-európai onkológiai akadémiának, amely a megelőzéstől a terápiai kutatásokig rendkívül széles együttműködést tesz lehetővé.

Kásler Miklós kiemelte, hogy Montenegró főként a méhnyakrákszűrés különböző módszereinek vizsgálata, illetve továbbfejlesztése, valamint az emésztőszervi rákok oki tényezőinek vizsgálata és korai kimutatása iránt érdeklődik. Ezen felül a HPV-oltásokkal kapcsolatos magyarországi tapasztalatokról is beszéltek a felek.

Korábban írtuk

Az emberi erőforrások minisztere Vesna Bratic oktatási, művelődési, tudomány-, valamint sportügyi miniszterrel is találkozott, akivel legfőképpen az eddigi együttműködések folytatásának lehetőségéről, a levéltári és könyvtárközi együttműködésről, szépirodalmi fordításokról, montenegrói hallgatók magyarországi egyetemi tanulmányairól, valamint örökségvédelemről tárgyalt.

Kásler Miklós elmondta, hogy Montenegróban most készül az ország örökségvédelmi regisztere, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a feltárandó értékek listájából a leginkább érdekeseket ki lehessen választani. Az együttműködés két területre koncentrálna: a középkori, valamint a Monarchia-korabeli magyar-szerb, illetve Szerbián belül a montenegrói területek közötti erődítési munkálatok feltárására, restaurálására, helyreállítására – magyarázta a miniszter. Hozzátette: Montenegró magyar szakembereket kért segítségül ehhez a munkához, valamint a magyar tapasztalatokról hallva azt kérte, hogy Magyarország segítsen a montenegrói szakemberek oktatásában is.