Tarlós támogatottsága kimagasló

2010. október 3-ára írta ki az önkormányzati választásokat Sólyom László köztársasági elnök, így alig két hónappal a választások előtt a Századvég Alapítvány tesztelte, hogy a kampány-nyitány előtt a budapesti polgárok hogyan vélekednek a főpolgármester-jelöltekről. A kutatás legfontosabb megállapítása szerint júliusban a budapesti választók úgy vélekednek, hogy a kormányváltás után a főváros vezetésében is változásokra van szükség. Az eddig ismertté vált négy főpolgármester-jelölt közül Tarlós István, a Fidesz-KDNP közös jelöltje jelentős támogatottsági előnyben van a parlamenti ellenzéki pártok aspiránsaival szemben. Egy júliusi választási szituációt feltételezve megállapítható, hogy Tarlósra az összes budapesti választópolgár fele (50%) szavazna, miközben Horváth Csabát (MSZP) a megkérdezettek 10, Jávor Benedeket (LMP) 5, Staudt Gábort (Jobbik) 1 százaléka támogatná. Tíz százaléka a budapestieknek ugyanakkor más jelöltre szavazna, míg 24 százalékuk nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Tarlós fölénye a budapesti biztos szavazók körében még inkább meggyőző. Ezen a szavazói bázison Tarlós közel kétharmados (65%) támogatottsággal bír, s így ötször többen szavaznának rá, mint a második legtöbb szavazót maga mögött tudó Horváth Csabára (13%). Az LMP és a Jobbik jelöltje esetében 6, illetve 2 százalékos a támogatottsági mutató, míg 14 százaléka a biztos szavazóknak más jelöltet támogatna.

Vélekedések a jelöltekről

A kutatás szerint a szavazói preferenciák összhangban állnak a főpolgármester-jelöltekről kialakított társadalmi vélekedésekkel. Tarlós Istvánról a budapestiek 49 százaléka vélekedik kedvezően, ez a pozitív attitűd Horváth Csaba esetében a megkérdezettek 13, Jávor Benedek vonatkozásában 8, Staudt Gábor esetében 3 százalékára volt jellemző. Kedvezőtlenül nyilatkozott ugyanakkor Tarlósról a megkérdezett helyi lakosok 26 százaléka, igaz Horváth Csabáról a válaszolók 43 százaléka vélekedett negatívan. Sokkal kevesebben fejtettek ki kedvezőtlen vélekedést Staudtról (14%) és Jávorról (9%), ez viszont minden bizonnyal azzal függ össze, hogy az Jobbik és az LMP jelöltje a fővárosiak 68-68 százaléka számára ismeretlen. Az ismertségi deficit Tarlós (9%) és Horváth (26%) esetében lényegesen elenyészőbb.

Érthető a visszavonulás

A Századvég fontosnak vélte annak vizsgálatát is, hogy a 20 éve Budapestet irányító Demszky Gáborról milyen véleménnyel vannak a helyi polgárok. Mint ismeretes a jelenlegi főpolgármester már hónapokkal ezelőtt bejelentette visszavonulását. Közvélemény-kutatásunk szerint a politikus terve érthető, hiszen Demszkyről a budapestiek 68 százaléka vélekedik kedvezőtlenül, s mindössze 15 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kedvező véleménnyel van róla. Amikor Demszky főpolgármesteri munkájának értékelésére kértük a polgárokat, még kedvezőtlenebb állásfoglalás született a politikusról. A volt szabaddemokrata politikus munkájával ugyanis csak a megkérdezettek 16 százaléka (2% szerint kiváló, 14% szerint jó) volt elégedett, miközben több mint háromnegyedük (51% szerint nagyon gyenge, 26% szerint gyenge) szerint nem végzi megfelelően munkáját.

Magas részvétel várható

A júliusi felmérés szerint nem zárható ki, hogy az őszi budapesti önkormányzati választásokon magas részvétel lesz, hiszen a megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy most esedékes önkormányzati választáson részt venne. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a részvételi hajlandóság a kampány hatására akár jelentősen is módosulhat, miközben azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a 2006-os önkormányzati voksoláson Budapesten 56 százalék közelében volt a részvétel.

(szazdveg.hu)