Fotó: MTI/Kiss Gábor
Hirdetés

Kelemen Hunor hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, négy megyei önkormányzat vezetését nyerték el, és bár a polgármesterek esetében még nincsenek végleges adatok, az már most látszik, hogy az RMDSZ jobban szerepelt, mint az előző ciklusban.

Kiemelte, hogy Marosvásárhelynek megint magyar vezetője lesz, miként Gyergyószentmiklósnak és Szászrégennek is, Szatmárnémetit pedig sikerült „megőrizni”.

A részvételről azt közölte, hogy ez általában az országos trendeket követte, kivéve Maros megyét, ahol magasabb volt és Szatmár megyét, ahol alacsonyabb.

Emlékeztetett, december 6-án lesznek Romániában a parlamenti választások. Úgy fogalmazott, hogy az erős önkormányzati jelenléthez, hozzá kell tenni az erős parlamenti frakciót is, mert „így lesz teljes a kép”.

Korábban írtuk

Az már most látszik, hogy a román belpolitikában lesz egy erős átrendeződés, és a Nemzeti Liberális Párt, valamint a Mentsük Meg Romániát Szövetség veszi át a hatalmat. Ez azt is jelenti, hogy a Szociáldemokrata Párt „még talpon marad”, de visszaesik – fűzte hozzá Kelemen Hunor.

A verseny hiánya miatt volt alacsonyabb a magyar részvétel

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarok részvétele enyhén elmaradt az országos átlagtól a vasárnap tartott romániai önkormányzati választásokon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ezt azzal magyarázta az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában tartott sajtótájékoztatóján, hogy mintegy 50 településen nem volt verseny a polgármesteri tisztség elnyeréséért, csak az RMDSZ jelöltje pályázott a tisztségre.

„Ahol egyetlenegy jelölt volt, ott a mozgósítás gyengébben ment, és kevesebben vettek részt. A különbség ezekből a településekből adódik”. Hozzátette: ahol csak egy jelölt volt a polgármesteri tisztségre, ott az emberek úgy gondolták, hogy a versenyt már megnyerték. Kelemen Hunor elmondta: az erdélyi megyék közül Maros, Bihar és Szilágy megyében a részvétel meghaladta, Szatmár megyében pedig megközelítette az országos átlagot.

Sajtótájékoztatója előtt Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: míg országosan 46,02 százalékos volt a részvétel, az RMDSZ a magyar szavazók részvételét 44,6 százalékosra becsüli. Hozzátette: elsősorban Székelyföldön maradtak távol sokan az urnáktól, ahol az RMDSZ jelöltjeinek nincsen igazi kihívójuk. Sepsiszentgyörgyön például a választók 27,2 százaléka, Csíkszeredában 32,3 százaléka adta le a szavazatát.

Kelemen Hunor kijelentette: várják a szavazatszámlálás eredményeit. Arra számítanak, hogy – akárcsak 2016-ban – 200 körüli polgármesteri tisztséget szereznek a szövetség jelöltjei, és négy megyében is az övék lesz a tanácselnöki tisztség.

Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: nem tudnak arról, hogy súlyos visszaélések történtek volna a választásokon. Hozzátette: az emberek fegyelmezetten mentek szavazni, betartották a járványügyi szabályokat, vigyáztak egymásra és a szavazókörben levőkre.

Kelemen Hunor elmondta: nincsen rálátásuk arra, hogy mennyien jöttek haza Erdélybe Magyarországról azt követően, hogy a magyar kormány lehetővé tette a szavazók korlátozások nélküli visszatérését. Úgy vélte: elsősorban a határ menti övezetben lehetett hasznos a bejelentés. Szerinte ez természetes gesztus volt a magyar kormány részéről, amit értékelni illik, nem kritizálni.