Az ország külkapcsolatainak irányáról érdeklődött az interpellációk sorát záró jobbikos Varga-Damm Andrea, aki úgy fogalmazott, „a kormány politikája teljesen ellene megy annak, hogy hazánkat minél kevesebb atrocitástól, problémától, nemzetközi konfliktustól kelljen a nemzetközi térben megvédenie”.

Fotó: MTI, archív

Szerinte nehezíti a védelmet az ország elszigetelése vagy az, hogy olyan országok haragját vívja ki, amelyekkel évtizedek óta kiegyensúlyozott volt a viszonyunk, vagy éppen írott és íratlan szabályokat szeg meg egy kormány.

Ebben az esetben, mondta, akárhány embert és bármennyi pénzt rendelhetnek e feladatra, ha a kormányzat „olyan viszonyokat teremt, amelyek között nem tudja a hazáját megvédeni más országok haragjától”.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára – az interpellálóhoz hasonlóan – rendkívül súlyosnak nevezte az Ukrajnában kialakult helyzetet, jelezve, hogy folyamatos kapcsolatban áll a tárca a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetésével.

Közlése szerint noha a jelek „nem túl bíztatóak”, a kormányzat abban reménykedik, hogy legalább nem fokozódik a konfliktus.

Hangsúlyozta: munkája során a tiszteletet a külügyi kormányzat megadja mindenkinek, és ugyanezt el is várják, „nem keressük a konfliktusokat, de nem ugrunk el a konfliktusok elől”, különösen, ha igazunk van, ilyen esetnek nevezte az illegális bevándorlással kapcsolatos vitákat.

Nem vagyunk diplomáciai elszigeteltségben – jelentette ki az államtitkár, megemlítve, hogy a miniszterelnök nemrég „diplomáciai rekordidőszakon” volt túl, a világ első számú vezetői pedig fontosnak és érdemesnek tartják meghallgatásra a véleményét.

Az interpelláló nem fogadta el a választ, a parlament plénuma viszont – 102 igen és 42 nem vokssal – megszavazta azt.