Fotó: MTI, archív

A Fidesz „elképesztően sorsrontó szándékairól” beszélt a lakástámogatási rendszer átszabása kapcsán Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti többsége szinte vita nélkül szavazta le azt a kezdeményezését, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot a lakás-takarékpénztárak ügyében.

Érvelése szerint a támogatási rendszer felszámolása miatt jóval hosszabb ideig kell majd a fiataloknak új otthonra gyűjteniük, ami egyfelől a kivándorlást gerjeszti, másrészt a gyermekvállalás későbbre tolásával kedvezőtlen demográfiai folyamatokat generál.

Hangsúlyozta, azzal, hogy nem emelkedett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatási összege, csak a felvehető hitelé, sokak nem, vagy csak súlyos eladósodás árán tudnak élni ezzel a konstrukcióval, miközben „sokkal magasabb haszonkulccsal tudják a bankok kifosztani őket”.

Hozzátette: kezelhetetlenné vált a lakás-takarékpénztári támogatás megszüntetésével a társasházak helyzete is, hiszen 80-90 százalékuk annak segítségével gyűjtött forrást felújításokhoz, fejlesztésekhez.

Z. Kárpát Dániel kérdésre válaszolva azt közölte: most „uzsoraárfolyamon” teszi lehetővé a Nemzeti Eszközkezelő a korábban átvett ingatlanok visszavásárlását, holott arra volna szükség, hogy előbb a felvételkori árfolyamon forintosítsák a devizaadósságokat.