A Fidesz-szimpatizánsok erős támogatását élvező Meggyes Tamás országgyűlési képviselő, polgármester vetélytársa Tétényi Éva független jelölt, építész, a Magyar Építész Kamara titkára lesz, akinek a programja mögé felsorakozott a Jobbik, az MDF, az LMP, az MSZP, valamint a Polgári Esztergomért Egyesület is. Nyíri Attila, az MSZP városi elnöke szerint Meggyes Tamással szemben csak egy széles körű összefogás vezethet eredményre. Az MSZP nem teheti meg, hogy „az egyetlen esély” miatta hiúsuljon meg – írja a Népszabadság.

A lap azon kérdésére, hogy miként fér meg ebben az összefogásban a szocialisták és a Jobbik értékrendje, az elnök úgy válaszolt: mi nem a Jobbikkal közösködünk, hanem egy független jelölt programja mögé állunk. Az már a jelölt dolga és felelőssége, hogy kinek a támogatását fogadja el.

Tétényi Éva blogjában – az összefogásra buzdítva – idézi az Országgyűlés politikai nyilatkozatát a nemzeti együttműködésről. A Jobbik esztergomi szervezete ugyanerre a dokumentumra hivatkozva nem állít önálló polgármesterjelöltet.

A Jobbik ugyanakkor közleményben cáfolta a nagykőrösi független polgármesterjelöltet támogatását. Mint írják, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Jelöltállítási Szabályzata szerint a 10 000 lakos feletti települések esetén – mint amilyen Nagykőrös is – a párt Országos Jelöltállítási Bizottságának meghallgatása és jóváhagyása szükséges minden jobbikos és Jobbik által támogatott független polgármesterjelölt indulásához. Nagykőrösről azonban egyetlen polgármesterjelöltet sem hallgatott meg ez a testület. Ennek oka az, hogy – ahogy Dénes Dénes helyi elnök is több nyilatkozatában elmondta – nem indít önálló polgármesterjelöltet és nem is támogat hivatalosan senkit a Jobbik, hanem elsősorban a képviselő-testületbe szeretnének minél nagyobb létszámmal bekerülni. Ennek tükrében a Jobbik Országos Elnöksége Nagykőrösön a párt a választóira bízza, hogy élnek-e választójogukkal a polgármester-választás során, és ha igen, akkor melyik polgármesterjelöltre adják voksukat.