Fotó: Pesti Srácok, képernyőfotó

Hisztérikus hangnemben rontottak neki a jobbikosok új barátaik, a balliberális médiumok hathatós támogatásával László Petrának.A Demokratánál dolgozó operatőr ezúttal a Pesti Srácok munkatársaként forgatott az Országházban, és amikor Szilágyi György jobbikos képviselő észrevette, hogy ő áll a kamera mögött, provokálni kezdte.

A párt később azt állította, László Petra ezután Szilágyi „édesanyját keresetlen, nyomdafestéket nem tűrő módon illette”. Szilágyi György sajtótájékoztatót tartott az ügyben, Volner János pedig bejelentette, kezdeményezik a Pesti Srácok kitiltását a parlamentből.

„A mai napon példátlan eset történt a Parlament folyosóján. Szilágyi György képviselőtársam édesanyját keresetlen, nyomdafestéket nem tűrő módon illette a Pesti Srácok című kormányzati bulvárlap operatőre, a migráns-rugdosás kapcsán »hírnevet« szerzett László Petra. A Jobbik nem hagyja következmények nélkül ezt az alpári stílust, ezért a mai napon frakcióvezetőként kezdeményezem Kövér László házelnöknél, hogy a fent említett sajtónak nem minősíthető bulvárpropagandát, azaz a Pesti Srácokat zárják ki a Parlament épületéből. Mint ismeretes korábban az Index és a 444 újságíróit ehhez nem hasonlítható, pitiáner okok miatt tiltották ki például, hogy nem megengedett helyen forgattak. Bízom benne, hogy ebben a példátlan és felháborító esetben mi is számíthatunk a házelnöki szigorra” – írta az SZDSZ-es nyilatkozatok stílusában született közleményében Volner.

Érdemes azonban megnézni a Pesti Srácok videóját (körülbelül 1:30-tól), amiből kiderül, Szilágyi György kezdett személyeskedő hangnemben beszélni László Petráról.


A Pesti Srácok szerkesztősége kiáll László Petra mellett, Huth Gergely főszerkesztő az alábbi közleményt tette közzé a honlapon:

„A mai napon Szilágyi György jobbikos képviselő hisztérikus hangvételű, rágalmazástól sem mentes sajtónyilatkozatot adott a Hír TV stábjának, amelyben bojkottal fenyegette meg a PestiSrácok.hu-t.

Munkatársaink ma az Országház sajtófolyosóján, a parlamenti és az általános médiaetika minden szabályát szem előtt tartva igyekeztek szóra bírni a jobbikos képviselőket abban a témában, hogy a zsidó közösséget illetően Apáti István és Zagyva György Gyula a Szent Korona Rádióban elhangzott kijelentései, vagy Vona Gábor a Spinoza Házban tartott előadása tekinthető-e a Jobbik releváns álláspontjának.

Az általunk megkérdezett Szilágyi György – a PestiSrácok.hu felvételeinek tanúsága szerint – »migránsrugdosónak« és »Fidesz-propagandistának« minősítette a stábban operatőrként, szótlanul dolgozó László Petrát. László az interjú után – kizárólag a riporter kollégánkhoz fordulva, halkan, de kétségkívül élesen minősítette a képviselő indokolatlan durvaságát. Szilágyi György távozott, majd rövidesen visszatért a helyszínre és az ismert rágalmazó nyilatkozatot adta a Hír TV-nek. (Meg kell jegyezni, nehéz elképzelni, hogy a Dömötör Csaba államtitkárt nemrég »nyakonbaszással« fenyegető Szilágyi képviselő szívét oly mértékben összetörte volna László Petra alig hallható, privát megnyilvánulása, hogy az őszinte felháborodást váltott volna ki belőle.)

Szeretnénk nyomatékosítani, hogy a PestiSrácok.hu minden esetben a Médiaalkotmány szellemisége szerint jár el, soha nem sértegeti interjúalanyait, azonban a mai közjátékhoz hasonló jelenetek rendkívüli önuralmat igényelnek kollégáinktól.

Szerkesztőségünk kiáll László Petra mellett, továbbá felháborítónak tartjuk, hogy a jobbikos-neoliberális média egy része örökös megbélyegzést és kiátkozást vár el vele szemben, messze meghaladva a László Petra ügyében született jogerős ítélet szankcióját. László Petrát, mint a Magyar Televízió és az ECHO TV korábbi elismert szakemberét alkalmaztuk a PestiSrácok.hu-nál operatőr-vágó beosztásban és elvárjuk a közéleti szereplőktől és a média munkatársaitól, hogy tartózkodjanak vele szemben a megbélyegzéstől és méltatlan kijelentésektől.

Huth Gergely, főszerkesztő”

Bencsik András, a Demokrata főszerkeszőjének nyilatkozata ITT, a Pesti Srácok beszámolója ITT olvasható.

–bp–