Ennél enyhébb ítélet nem lehet – nyilatkozta az MR1-Kossuth Rádiónak Bárándy Péter, Princz Gábor védőügyvédje. Közben a háttérben éppen az ügyész sétált el, akinek gyakorlatilag egyetlen indítványát sem fogadta el a Legfelsőbb Bíróság, már ami a büntetés súlyosbítását illeti. Így Princz Gábor és három társa sem felfüggesztett szabadságvesztést, sem súlyosabb pénzbüntetést nem kapott, mint amit a másodfokú bíróság megítélt.

„Egyáltalán nem tekinthető kudarcnak az ítélet a Legfőbb Ügyészségnek” – magyarázza Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője. Bár egy elvi különbséget azért kiemel: „Az ügyészségi állásponttal szemben nem hűtlen kezelés, hanem hanyag kezelés lett a bűncselekmény megnevezése. A mostani állás szerint ez volt a végső szó, amit a bíróság kimondott”.

A Legfelsőbb Bíróság jogerős határozata a Postabank egykori vezérét hárommillió 600 ezer forint, volt kollégáit pedig másfél millió forint megfizetésére kötelezi. „Nagy enyhítő nyomatékot tulajdonított annak a körülménynek, hogy a vádlottaknak fel nem róható módon a bűncselekmény elkövetése óta 12 év már eltelt. És a vádlottak ebből tíz éven át büntetőeljárás hatálya alatt álltak. A másodrendű vádlott esetében enyhítő az is, hogy az eljárás során az egészségi állapota megrendült. A másod-, harmad- és a negyedrendű vádlottak esetében enyhítő hatása van annak, hogy a cselekvőségben az elsőrendű vádlott meghatározó szerepe, kezdeményező szerepe megnyilvánult. Enyhítő hatású mind a négy vádlottnál az, hogy elvesztették az üzleti jó hírnevüket” – hangzott az indoklás.

Az indoklás szerint Princz Gábor és három társa nem felelős közvetlenül az 1997-es bankpánikért. Akkor terjedt el a hír, hogy a Postabank csőd közeli állapotban van, és az emberek kivették a pénzüket, összesen 70 milliárd forintot pár nap alatt. A több mint egy évtizedes jogi huzavona után a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Princz és társai sorozatban megtévesztették a Postabank tulajdonosait és a Bankfelügyeletet is. Nem képeztek céltartalékot és prosperáló bank látszatát keltették. 26,5 milliárd forintos kárt okoztak.

(MR)