Jogerősen felmentette a hamis tanúzás vádja alól Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett, másodfokú határozatával.Az ügy előzménye, hogy névtelen feljelentés nyomán eljárás indult Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen, ennek során tanúként hallgatták meg Szilvásy Györgyöt. Ezután hamis tanúzás miatt a volt titokminiszter ellen is nyomozás indult, és 2012 tavaszán az ügyészség vádat emelt, mert álláspontja szerint Szilvásy György nem mondott igazat, amikor az ügyészségi nyomozók kérdésére a Benedek Fülöp és társai elleni ügyben tanúként azt vallotta: kifizetett harminc gesztenyefa-csemetét.

A hamis tanúzás miatt indult ügyekben a hatóságok többnyire megvárják, míg jogerős döntés születik az alapügyben – amelynek kapcsán a vitatott tanúvallomás történt -, és csak ezután határoznak a járulékos ügyben. Jelen esetben azonban a két eljárás párhuzamosan futott.

A Szilvásy György elleni büntetőperben tavaly januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában első fokon felmentő döntést hozott, ám az ügyészség fellebbezése folytán másodfokra került az ügy. Időközben azonban az alapügyben jogerős ítélet született.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén februárban a facsemeték ügyében hűtlen kezelés miatt kimondta Benedek Fülöp bűnösségét és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú döntés fellebbezések hiányában a volt agrárállamtitkár vonatkozásában jogerőre emelkedett. Annak az ügynek a tényállása szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték és így az államnak többmilliós kárt okoztak. (Abban az ügyben Szilvásy György csak tanú volt.)

Csütörtökön a hamis tanúzás ügyében a vádhatóság az elsőfokú, felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, a védelem az elsőfokú ítélet helyben hagyását, illetve a felmentés bűncselekmény hiányában történő kimondását. Ezt követően a Fővárosi Törvényszék az ügyészi indítványt elutasítva másodfokon helyben hagyta és jogerőre emelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi felmentő ítéletét.

Szóbeli indoklásában a bíróság a többi között arra mutatott rá: abból a másik eljárásban jogerős ítélettel megállapított tényből, hogy Benedek Fülöp hűtlen kezelést követett el, még önmagában nem következik, hogy annak kapcsán jelen ügy vádlottja hamisan tanúskodott, amikor azt vallotta, hogy fizetett a facsemetékért.

A bíróság szerint ugyanis az nem bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy Szilvásy tudta, tudnia kellett, hogy a fákat nem legális úton szerezték be, színlelt szerződések születtek, illetve az sem bizonyított kétséget kizáróan, hogy Szilvásy György nem fizetett, bár vannak erre utaló adatok is.

A napokban a Fővárosi Ítélőtábla egy kémkedés vádjával zárt ajtók mögött zajló perben hatályon kívül helyezte a Szilvásy György és két társa – két volt titkosszolgálati vezető – bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet és új elsőfokú eljárásra utasított.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrártárca közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, és az egyik ügyben, egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Benedek Fülöp időközben az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója lett.

MTI