Ifjú politikusokat megismertető sorozatunkban országosan még kevésbé ismert, ám helyi szinten már komoly sikereket elérő szereplőket mutatunk be. Párkányi Eszter huszonévesen lett a Fidelitas külügyi és uniós kabinetjének vezetője, fél éve pedig szóvivői feladatokat lát el.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata, archív

– Facebook-oldalán az olvasható, hogy manapság az a lázadás, ha fiatalként konzervatív vagy. Ezt mire alapozza?

– A mondat Kovács Ákos énekestől hangzott el, és én felírtam egy füzetem belsejére. Azt látom, hogy a fiatalok többsége nagyon szabados, céltalanok, és azt tartják menőnek, ha valaki liberális, mert akkor szerintük bármit megengedhetnek maguknak. Ezzel szemben én konzervatív fiatalként úgy gondolom, hogy egy életünk van, amiből egyetlen napot sem szabad céltalanul elvesztegetni. Szerintem egy konzervatív fiatal az értékteremtésben és értékőrzésben hisz.


– Ebben van otthonról hozott szemlélet is?

– Igen, én egy generációkon át nagyon konzervatív katolikus családból származom. Édesapám a KDNP tagja, sokáig volt székesfehérvári elnöke, nagypapám pedig megyei elnök volt, és nagymamám is KDNP-tag. Óvodába, általános iskolába, gimnáziumba a katolikus egyház által fenntartott intézményekbe jártam, ebben a szellemben nőttem fel.


– Miért nem folytatta ön is a KDNP-ben?

– Azért léptem be a Fidelitasba, hogy ne valakinek a kislánya vagy kisunokája legyek, hanem amit elérek, saját magam érjem el.


– Böröcz László, a szervezet elnöke célként tűzte ki, hogy a Fidelitas a korábbinál határozottabban nyilvánuljon meg. Amikor a Momentum ellehetetlenítette az olimpiai pályázatot, ön például azt posztolta, hogy hányni tudna tőlük… Ezt a hangnemet inkább a másik oldalon szokhattuk meg. Vagy fiatalként ezen az oldalon is használható?

– Mi, fiatalok szókimondóbb hangot engedhetünk meg magunknak, hiszen nincs vesztenivalónk, ezért jobban vállalhatjuk a véleményünket. A momentumos posztban hirtelen felindulás is volt, mert egy moziból kijövet váratlanul szembesültünk a történtekkel, de szerintem a másik oldalon azon lepődtek meg, hogy egy konzervatív ember is ki meri mondani, amit érez. A Momentum egy nagy lufi, amit az elején felfújtak, de belül üres. Vidéken nincsenek embereik, belső frusztrációik és elnökségen belüli vitáik viszont bőven vannak. A Momentum eddig semmit nem tett, csak elvett a saját korosztályától egy generációs élményt.


– A momentumosoknak az ELTE az egyik bázisa. Ön is ott tanul. Milyen viszonyban van hallgatótársaival?

– Most már igyekszem nem felhozni a politikát. Vannak konzervatív hallgatók is, de általában csendben maradnak. Egy darabig, amíg még egyetemi közösségbe jártam, voltak viták, amik ugyan nem torkollottak komoly összetűzésekbe, de sokszor kellemetlenül éreztem magam. Vannak, akikkel lehet érdemben vitatkozni, de olyanok is, akik az ellenzéki médiában terjedő hamis vádakat mantrázzák.


– A liberális értékrend lenne az uralkodó?

– Nem mondanám, mert például sok barátom van a budapesti Fidelitas-tagok közül is. Az egyetem pedig egy teljesen más világ. Talán ez azzal is összefügg, hogy jogot tanulok, a jogászok pedig mindig kritikusak a törvényhozással kapcsolatban. És ne feledjük, egykor az ELTE-ről indult a Fidesz is.


– Az interneten van egy video-összeállítás – A Fi­de­li­tas legnagyobb beégései –, amiben különböző Fidelitas-tagok szerencsétlenül válaszolnak különböző kérdésekre. Nem kezelik túlzott lazasággal, hogy ki állhat mikrofon elé?

– Ezek a fiatalok a saját közösségükért akarnak tenni, és nem várhatjuk el senkitől, hogy amint odaáll egy kamera elé, tökéletesen nyilatkozzon. Szerintem a Fidelitas kommunikációja sokat erősödött az utóbbi időben, rengeteget szerepelünk a médiában, méghozzá sikeresen és jól. Azoknak a tagjainknak pedig, akik szeretnének a közösségi lét mellett nyilatkozni is, megteremtjük a lehetőséget, hogy képezzék magukat.


– Nemrég az Európai Néppárt ifjúsági tagozatában elérték, hogy megszavazzák a külföldről támogatott szervezetek szigorúbb ellenőrzését. Hogy sikerült ez, hiszen olyan ifjúsági szervezeteket is sikerült meggyőzniük, amelyek más álláspontot képviselnek?

– Vannak józan gondolkodású fiatal partnereink, akik látják a valós veszélyeket, ami az idősebb európai politikusokról sokszor nem mondható el. Angela Merkel például hatvanéves, nincs gyereke, valójában nem érdekli, mi lesz húsz év múlva. Mi tavaly megéltük a fidelitasosokkal, hogy amikor kint voltunk Brüsszelben, menekülnünk kellett egy szerencsére sikertelen terrortámadási kísérlet miatt. Az utcán katonák terelték a futó embereket feltartott géppisztolyokkal, fent köröztek a helikopterek. Nem akarjuk, hogy Magyarországra is ilyen világ jöjjön.

Szarka Sándor